Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η αγορά εισερχόμενου τουρισμού της Κίνας ανακάμπτει καλά. Στατιστικά στοιχεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δείχνουν ότι 1.775 εκατ. αλλοδαποί εισήλθαν στη χώρα κατά τη διάρκεια των διακοπών της Πρωτομαγιάς. Στατιστικά στοιχεία από την Εθνική Διοίκηση Μετανάστευσης δείχνουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 14,635 εκατομμύρια αλλοδαποί εισήλθαν στην Κίνα, αυξημένοι κατά 152,7% σε ετήσια βάση.
Πρόσφατα, ο Αουρέλιο και η σύζυγός του από τη Βενετία της Ιταλίας ταξίδεψαν στην Κίνα. «Μας προσέλκυσε η μοναδική ομορφιά της Γκουιλίν και έτσι αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τη χώρα. Η πολιτική εισόδου χωρίς θεώρηση ήταν ιδιαιτέρως βολική», δήλωσαν.
Η υποβολή αίτησης θεώρησης είναι το πρώτο βήμα για τους αλλοδαπούς πριν έρθουν στην Κίνα. Από πέρυσι, η Κίνα έχει εντείνει περαιτέρω το άνοιγμά της στον τομέα του τουρισμού και έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο ιδίως όσον αφορά τα μέτρα για τη διευκόλυνση της εισόδου πολιτών τρίτων κρατών στην χώρα. Μέχρι τώρα, η Κίνα κατήργησε πιλοτικά και μονομερώς την έκδοση θεωρήσεων για 6 χώρες, ήτοι τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ελβετία και άλλες χώρες, κατέληξε σε συμφωνία για αμοιβαία κατάργηση της έκδοση θεωρήσεων με δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης, της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας, και εφάρμοσε την πολιτική διέλευσης 72/144 ωρών χωρίς θεώρηση σε περισσότερες από 50 χώρες.
Πέρα από τις θεωρήσεις, οι ξένοι επισκέπτες διαπιστώνουν πολλές θετικές αλλαγές, κυρίως ότι τα μέσα μεταφοράς, οι πληρωμές, οι κρατήσεις και άλλες υπηρεσίες έχουν βελτιωθεί αισθητά. Στον τομέα των μεταφορών, οι διεθνείς πτήσεις προς την Κίνα ανέκαμψαν κατά 73,1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων αναβάθμισε τον ιστότοπό του (12306.cn) προσφέροντας διαδικτυακές υπηρεσίες εξακρίβωσης στοιχείων για ξένα διαβατήρια. Όσον αφορά τις πληρωμές, χάρη στη σταδιακή εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων, οι αλλοδαποί μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν κάρτες για μεγάλα χρηματικά ποσά, σάρωση κωδικών QR μέσω κινητών συσκευών για μικρά ποσά ή μετρητά. Τέλος, πόλεις όπως η Σαγκάη, το Πεκίνο, η Ναντζίνγκ και η Τσανγκσά ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την κατάργηση των υποχρεωτικών κρατήσεων στα περισσότερα από τα τουριστικά αξιοθέατά τους.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Σύγχρονο Τουρισμό του Πανεπιστημίου Τζιαοτόνγκ του Πεκίνου, Τσανγκ Χούι, οι αρμόδιες αρχές επικεντρώνονται στην επίλυση των πιο επίμονων προβλημάτων που αναφέρουν οι ξένοι τουρίστες, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες εισερχόμενου τουρισμού με την παροχή μεγαλύτερων διευκολύνσεων.
Σύμφωνα με ειδική έρευνα που πραγματοποίησε η Ακαδημία Τουρισμού της Κίνας για το επίπεδο ικανοποίησης των ξένων τουριστών στη χώρα, ο κινεζικός πολιτισμός και οι μοναδικές εμπειρίες της καθημερινής ζωής αποτελούν βασικό πόλο έλξης για αυτούς. Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο βασικός παράγοντας που τους κίνησε το ενδιαφέρον για να επισκεφτούν τη χώρα ήταν η κινεζική κουλτούρα, ενώ άλλοι σημαντικοί λόγοι περιλαμβάνουν τη γαστρονομία, τις ιατρικές υπηρεσίες, τα ψώνια και άλλες εμπειρίες.
Η καθηγήτρια της Σχολής Τουρισμού του Πανεπιστημίου Λιένχε του Πεκίνου, Σουν Μενγκγιάνγκ, θεωρεί ότι ενόψει των νέων προκλήσεων και τάσεων στη διεθνή αγορά τουρισμού, τα προϊόντα εισερχομένου τουρισμού της Κίνας θα πρέπει να βελτιώνονται και να εμπλουτίζονται συνεχώς μέσα από τη συνένωση της πολιτιστικής κληρονομίας με την επιστήμη και την τεχνολογία. Αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, η Κίνα μπορεί να προσφέρει βελτιωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες, επιτρέποντας στους τουρίστες να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.
Όσον αφορά τις διαδικτυακές αναζητήσεις με θέμα τα ταξίδια στην Κίνα, ο αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου Διεθνούς Στρατηγικής της Εθνικής Ακαδημίας Διοίκησης της Κίνας, Λιου Τζια, δήλωσε ότι για τους ξένους εκείνους που δεν γνωρίζουν την Κίνα, ο τουρισμός αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο αποκατάστασης της επικοινωνίας μεταξύ των χωρών. Τα βίντεο που αναρτούν οι ξένοι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους αποτελούν ένα παράθυρο στην καθημερινή ζωή των Κινέζων που ενισχύει την κατανόηση των θεατών και έχει απήχηση μεταξύ των απλών ανθρώπων, επιτρέποντας σε όσους δεν μπορούν να επισκεφτούν τη χώρα να τη γνωρίσουν τουλάχιστον διαισθητικά.
Ο Τσανγκ Χούι δήλωσε επίσης ότι προώθηση του τουρισμού απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση, βασιζόμενη όχι μόνο στις δυνάμεις των πολιτών αλλά και στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις. Σε σύγκριση με τα ατομικά ταξίδια, η ανάκαμψη των εισερχομένων ομαδικών ταξιδιών πρέπει να επιταχυνθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει ενεργά την εξωστρέφεια των τοπικών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων και να προωθήσει τη χώρα σε ξένους επιχειρηματίες του μαζικού τουρισμού αλλά και σε ατομικούς τουρίστες, μέσα από τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και την αδελφοποίηση πόλεων.