Skip to main content

Η ΕΚΤ θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια, αλλά όχι σήμερα

REUTERS/Wolfgang Rattay

«Η σημερινή συνεδρίαση των κυβερνητών της ΕΚΤ είναι από αυτές στις οποίες όλα θεωρούνται ήδη δεδομένα εκ των προτέρων», τονίζουν στη Ναυτεμπορική  Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς

Αμετάβλητα θα αφήσει τα επιτόκια σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως έχει προεξοφλήσει άλλωστε η αγορά, αλλά αναμένεται να χαράξει τον δρόμο για μια δεύτερη μείωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

«Η σημερινή συνεδρίαση των κυβερνητών της ΕΚΤ είναι από αυτές στις οποίες όλα θεωρούνται ήδη δεδομένα εκ των προτέρων», τονίζουν στη Ναυτεμπορική  Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς. «Το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στο 4,25%, όπου ήταν μετά την μείωση των 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο», προσθέτουν.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ είχε προεξοφλήσει άλλωστε από τα τέλη Μαίου σε συνέντευξή της στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα δεδομένα, μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με προσοχή.»

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το μοναδικό ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ ή η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα πουν αναφέρουν κάτι που θα προεξοφλεί μια δεύτερη μείωση, επίσης κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ έδειξαν ότι διαμορφώθηκε στο 2,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή μόλις πέντε δέκατα πάνω από τον στόχο του 2% .Ωστόσο, ακόμη και με τον πληθωρισμό πολύ κοντά στο μαγικό αυτό νούμερο, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι υπεύθυνοι για το νομισματικό ίδρυμα δεν πρόκειται να αγγίξουν σήμερα το κόστος του χρήματος.

άλλωστε, ένας πονοκέφαλος είναι  ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, που είναι στο 4,1%. Και αυτό γιατί ο τριτογενής τομέας είναι αυτός που οδηγεί την οικονομία της ευρωζώνης εδώ και μήνες, λόγω της αδυναμίας στον τομέα της μεταποίησης.

«Η ΕΚΤ κινείται πάντα με βάση τα δεδομένα. Αλλά εξετάζοντας και τι συμβαίνει στις άλλες δύο μεγάλες οικονομικές υπερδυνάμεις- τις ΗΠΑ και την Κίνα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρείται μια μεγάλη καταναλωτική κόπωση σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες, γεγονός που δείχνει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία πρώτη μείωση των  επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα στην Κίνα, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο κινήθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις, καθώς αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση, ενώ αναμενόταν να αυξηθεί κατά 0,4%.

«Η ΕΚΤ θα περιμένει να αφομοιώσει η αγορά την  πρώτη μείωση των επιτοκίων από την προηγούμενη συνεδρίαση πριν προβεί σε νέες μειώσεις και αφού συγκεντρώσει νέες μακροοικονομικές πληροφορίες», λένε οι ίδιες πηγές και σημειώνουν με έμφαση: «Η προσοχή σήμερα πρέπει να επικεντρωθεί στα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου,  κυρίως σε ό,τι αφορά δύο τομείς ενδιαφέροντος: τον επίμονο πληθωρισμό στις τιμές των υπηρεσιών και στους μισθούς».