Skip to main content

Νέες μειώσεις στα στεγαστικά δάνεια – Σε χαμηλά έτους το Euribor

Εκτιμήσεις και για νέα αποκλιμάκωση

Νέα ανάσα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο φέρνει η μείωση του Euribor 12μήνου σε χαμηλά έτους .
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το Euribor 12 μήνου όπου αναφέρεται η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, υποχώρησε σήμερα στο 3,503%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τις 27 Μαρτίου 2023.

Τραπεζικές πηγές δήλωσαν στη Ναυτεμπορική ότι η μείωση αυτή συμβάλλει επίσης στην υποχώρηση του μηνιαίου μέσου όρου για τον Ιούλιο στο 3,570%.

Εάν συνεχιστεί η τάση, θα σημάνει σημαντική ανάσα για τις τσέπες των κατόχων στεγαστικών δανείων που συνδέονται με την εξέλιξη του Euribor.

«Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου 150.000  ευρώ για εξόφληση  σε 25 χρόνια, θα είναι χαμηλότερη περίπου κατά 65-70 ευρώ ή γύρω στα 800 ευρώ ετησίως», εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2023 ο μέσος όρος του Euribor 12μήνου ήταν πολύ υψηλότερος, στο 4,149%.

Το Euribor αντιπροσωπεύει το επιτόκιο με το οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείζουν χρήματα η μία στην άλλη, με περίοδο λήξης 12 μήνες. Αυτός ο δείκτης παίζει καθοριστικό ρόλο στον υπολογισμό των επιτοκίων των κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη.

Ο Ιούλιος θα είναι ο όγδοος -και ο τέταρτος συνεχόμενος- όπου όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια 12 μηνών θα δουν τις πληρωμές τους μειωμένες.

Ο δείκτης ξεκίνησε τη χρονιά στο 3,609% τον Ιανουάριο, για να ανέλθει στο 3,671% τον Φεβρουάριο και στο 3,718% τον Μάρτιο, αλλά υποχώρησε  στο 3,703% τον Απρίλιο, στο 3,680% τον Μάιο και τον Ιούνιο με 3,65%.

Από το ιλιγγιώδες ξεκίνημα του Euribor στα τέλη του 2022, ο δείκτης έχει προκαλέσει αύξηση στις δόσεις των στεγαστικών δανείων και σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.

Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Στη θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε η αλλαγή πλεύσης στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αν και ακόμη δειλή και χωρίς ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο κατά 25 μονάδες βάσης.

«Η αγορά αναμένει -εκτός απροόπτου -την επόμενη μείωση τον Σεπτέμβριο– γεγονός που ανοίγει την πόρτα  για να συνεχίσει το Euribor την αποκλιμάκωσή του.

Στις τελευταίες τους προβλέψεις, οι αναλυτές  του Bankinter εκτίμησαν ότι το Euribor θα κλείσει το έτος στο 3,5%, για να πέσει στο 3% το 2025 και να ανακάμψει στο 3,25% το 2026.

Άλλοι προβλέπουν πάντως πιο έντονες πτώσεις: το Panel de Funcas — το οποίο συγκεντρώνει προβλέψεις 20 υπηρεσιών ανάλυσης — αναμένει το 2024 να κλείσει το Euribor 12μήνου  στο 3,3% και η Ένωση Χρηματοοικονομικών Χρηστών (Asufin) στο 3%.

Ο ρυθμός των μειώσεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του πληθωρισμού. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,5% -ένα δέκατο χαμηλότερος από τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί  να υπερβαίνει  τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.