Skip to main content

ΔΝΤ: Αμετάβλητη η πρόβλεψη για την ανάπτυξη 3,2% το 2024 – Τι αναμένεται για την Ευρώπη

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Αυξάνει τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας και της Ινδίας

Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2% – αμετάβλητη από την πρόβλεψή του Απριλίου, και πιθανότατα θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,3% το 2025, δήλωσε το ΔΝΤ.

Για την αμερικανική οικονομία προβλέπεται ανάπτυξη στο 2,6% φέτος σε σχέση με το 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρόβλεψή του για 2,7% τον Απρίλιο.

Ο ρυθμός πληθωρισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποκλιμακώνεται και μειώθηκε στο 3% τον Ιούνιο, από 3,3% τον Μάιο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα περιμένει μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει το 2% για να μειώσει τα επιτόκια, προσθέτοντας ότι μια «σκληρή προσγείωση» για την οικονομία είναι απίθανη.

Η ανάπτυξη στην περιοχή προβλέπεται να αυξηθεί στο 1,5% το 2025 λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και των περισσότερων επενδύσεων, ανέφερε το ΔΝΤ.

«Η Ισπανία είναι ένα φωτεινό σημείο στην ευρωζώνη όσον αφορά τις αναθεωρήσεις. Αναβαθμίσαμε την πρόβλεψη για φέτος στο 2,4%», σημείωσε η Πέτια Κόεβα Μπρουκς, αναπληρώτρια διευθύντρια στο τμήμα ερευνών του ΔΝΤ.

Κίνα και Ινδία, το 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας, προβλέποντας ότι οι δύο χώρες θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος.

Η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5% φέτος, υψηλότερα από την πρόβλεψή του του Απριλίου για 4,6%, αλλά χαμηλότερα από την επέκταση κατά 5,2% το 2023, ανέφερε το ΔΝΤ την Τρίτη.

Το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2025 στο 4,5% και να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά στο 3,3% έως το 2029, σύμφωνα με τις τελευταίες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του ΔΝΤ τον Ιούλιο.

Η πιο ρόδινη πρόβλεψη για το 2024 οφείλεται εν μέρει στην ενίσχυση της καταναλωτικής δραστηριότητας και των εξαγωγών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, δήλωσε ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.