Skip to main content

Πάουελ (Fed): Μείωση επιτοκίων ακόμη και χωρίς τον πληθωρισμό στο 2%

REUTERS/Kevin Mohatt

Ο επικεφαλής της Fed δήλωσε πως δεν θα περιμένει να πέσει πρώτα ο πληθωρισμός στο 2% και μετά να μειώσει τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα περιμένει μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια.

Μιλώντας στο Economic Club της Ουάσιγκτον, ο Πάουελ υποστήριξε ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας λειτουργεί με «μεγάλες και μεταβλητές καθυστερήσεις» για να εξηγήσει γιατί η Fed δεν θα περίμενε να φτάσει πρώτα στον στόχο της.

«Το συμπέρασμα αυτού είναι ότι αν περιμένετε έως ότου ο πληθωρισμός πέσει στο 2%, πιθανότατα θα έχετε περιμένει πάρα πολύ, επειδή η υπάρχουσα σύσφιξη ήδη έχει αποτελέσματα που πιθανότατα θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό κάτω από το 2%,» είπε ο Πάουελ.

Ο επικεφαλής της Fed αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή της κατεύθυνσης της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με την τους πιθανούς κινδύνους για την αγορά εργασίας, παράλληλα με τη συνεχή εστίασή στη μείωση του πληθωρισμού. Ο Πάουελ δήλωσε, μάλιστα, ότι θεωρεί πως μια «σκληρή προσγείωση» για την αμερικανική οικονομία δεν είναι «πιθανό σενάριο».

Ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Πάουελ αφού η έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούνιο έδειξε χαμηλό πληθωρισμό , με τις τιμές να πέφτουν από μήνα σε μήνα.

Ο Πάουελ είπε στην αρχή της εμφάνισής του ότι δεν σκοπεύει να πει πότε η Fed μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Η επόμενη συνάντηση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας είναι στα τέλη Ιουλίου.

naftemporiki.gr