Skip to main content

Federal Reserve: «Χρησμός» Πάουελ για τις μειώσεις των επιτοκιων

REUTERS/Kevin Mohatt

Ο πρόεδρος της Fed λέει ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ εξέφρασε την Τρίτη την ανησυχία του ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη.

Θέτοντας τις βάσεις για μια διήμερη παρουσία στο Καπιτώλιο αυτή την εβδομάδα, στην αρμόδια για τις τραπεζικές υποθέσεις Επιτροπή της Γερουσίας, ο επικεφαλής της Federal Reserve δήλωσε ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή, όπως και η αγορά εργασίας. Ο Πάουελ αναφέρθηκε σε κάποια χαλάρωση του πληθωρισμού, για τον οποίο είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν αποφασισμένοι να τον φτάσουν στον στόχο του 2%.

«Ταυτόχρονα, υπό το πρίσμα της προόδου που έχει σημειωθεί τόσο στη μείωση του πληθωρισμού όσο και στην αγορά εργασίας που έχει “ψυχθεί” σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε», είπε σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις. «Η χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση».

Το επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας της Fed βρίσκεται επί του παρόντος σε ένα ράβε-ξήλωνε μεταξύ 5,25%-5,50%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου 23 χρόνια και προϊόν 11 διαδοχικών αυξήσεων, αφού ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.