Skip to main content

Carlsberg: Συμφωνία 4 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Britvic

REUTERS/Andrew Kelly

Αίσιο τέλος στην προσπάθεια της Carlsberg να εξαγοράσει την βρετανική εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών Britvic

Η εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών Britvic συμφώνησε τελικά σε μια προσφορά εξαγοράς ύψους 3,28 δισ. λιρών (4,2 δισ. δολάρια) από την Carlsberg.

Η συμφωνία προσέφερε 1.290 πένες ανά μετοχή για την Britvic, με ένα μικρό μέρισμα που δίνει στους μετόχους 1.315 πένες ανά μετοχή.

Η Britvic τον Ιούνιο είχε απορρίψει μια βελτιωμένη προσφορά εξαγοράς από την Carlsber. Είπε τότε ότι η πρόταση «υποτιμά σημαντικά την Britvic και τις τρέχουσες και μελλοντικές προοπτικές της».

Ο Ίαν Ντουράντ, ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Britvic, δήλωσε ότι η προτεινόμενη συμφωνία «δημιουργεί έναν διευρυμένο διεθνή όμιλο που βρίσκεται σε καλή θέση για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης σε πολλούς τομείς ποτών». Έλεγξε επίσης τη συμφωνία της Carlsberg με την PepsiCo, η οποία, όπως είπε, παρέχει στον «συνδυασμένο όμιλο μια ισχυρή πλατφόρμα για συνεχή επιτυχία».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Carlsberg, Γιάκομπ Άαρουπ-Άντερσεν , δήλωσε στην ίδια δήλωση ότι η συμφωνία συνδυάζει «το χαρτοφυλάκιο αναψυκτικών υψηλής ποιότητας της Britvic με το ισχυρό χαρτοφυλάκιο μπύρας και τις δυνατότητες της Carlsberg προς την αγορά, δημιουργώντας μια βελτιωμένη πρόταση σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης».

Η PepsiCo είναι το κλειδί για τη συμφωνία, καθώς η Britvic εμφιαλώνει και διανέμει τα εμπορικά σήματα της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Η Carlsberg και η PepsiCo νωρίτερα φέτος συμφώνησαν να παραιτηθούν από μια «ρήτρα αλλαγής ελέγχου» στη σύμβαση εμφιάλωσης.