Skip to main content

Κίνα: Καινοτομία και προώθηση της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης

Φωτογραφία του Γιανγκ Τσιλί Ψαράδες οδηγούν τα σκάφη τους σε υδατοκαλλιέργειες στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της περιοχής Σιντάο, της πόλη Ρονγκτσένγκ, στην επαρχία Σαντόνγκ της Ανατολικής Κίνας

Η Κίνα βασικός παίκτης στην προώθηση της μετάβασης σε ένα βιώσιμο και ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον

Η καινοτομία αποτελεί κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης προόδου και της επίλυσης πολυσύνθετων προβλημάτων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ανθρωπότητα χρειάζεται την καινοτομία για να αντιμετωπίσει αναδυόμενες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, οι εμπορικές διαφορές και οι υγειονομικές κρίσεις.

Διαπιστώσαμε σημαντική πρόοδο στον κόσμο. Ορισμένες κυβερνήσεις προωθούν ενεργά της ανάπτυξης οικονομικών και βιομηχανικών πολιτικών, εστιάζοντας σε βασικούς τομείς ανάπτυξης όπως η τεχνολογία και οι πράσινες βιομηχανίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η Κίνα είναι μεταξύ τους, και ως απαραίτητος παίκτης στην παγκόσμια οικονομία, η συμβολή της στην παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υψηλή το 2024.

Οι καινοτόμες τεχνολογίες της Κίνας αναπτύσσονται ταχύτατα. Από το 2018 έως το 2023, η χώρα αύξησε τις δαπάνες στην έρευνα και την ανάπτυξη κατά σχεδόν 70% και συνεχίζει να αναπτύσσει τεχνολογίες αιχμής και να τις διαχέει παγκοσμίως. Το 2023 τα εγκεκριμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις στη χώρα έφτασαν τα 921.000, σημειώνοντας αύξηση 15,3% σε ετήσια βάση, με την Κίνα να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά τον αριθμό των έγκυρων διπλωμάτων. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας για το 2023, η Κίνα διαθέτει 24 από τις 100 κορυφαίες επιστημονικές και τεχνολογικές συστάδες του κόσμου, κατακτώντας μια παγκόσμια πρωτιά στον τομέα αυτό.

Ως θερμός υποστηρικτής των νέων ενεργειακών τεχνολογιών, η συνεχής καινοτομία της Κίνας στον τομέα αυτό βελτίωσε την ενεργειακή αποδοτικότητα, συμβάλλοντας σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο στη μείωση του κόστους παραγωγής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2023, η νέα εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο θα φτάσει τις 510 εκατ. κιλοβατώρες, με την Κίνα να συνεισφέρει πάνω από το ήμισυ. Η αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά προϊόντα της χώρας εξάγονται σε περισσότερα από 200 κράτη και περιοχές. Σήμερα, η Κίνα συνεργάζεται με πάνω από 100 χώρες και περιοχές σε έργα καθαρής ενέργειας. Η Κένυα, η Νότια Αφρική και άλλες χώρες αναπτύσσουν δυναμικά βιομηχανίες καθαρής ενέργειας χάρη στην κινεζική τεχνολογία παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, μειώνοντας σημαντικά το πρόβλημα των περιορισμένων ενεργειακών πόρων.

Ταυτόχρονα, τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας όχι μόνο γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση στο εσωτερικό αλλά πωλούνται και σε πολλές αγορές του εξωτερικού. Το 2023, η Κίνα εξήγαγε 1,203 εκατ. νέα ενεργειακά οχήματα, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 77,6%, με τον όγκο παραγωγής και πωλήσεων να ξεπερνά το 60% του παγκόσμιου συνόλου και τη χώρα να κατακτά την πρώτη θέση παγκοσμίως για εννέα συναπτά έτη. Όλο και περισσότερα οχήματα εισέρχονται στις διεθνείς αγορές, ωθώντας περαιτέρω την καινοτομία της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ενεργειακής Μετάβασης 2024 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Κίνα παραμένει σημαντικός παγκόσμιος παίκτης στις τεχνολογίες παραγωγής καθαρής ενέργειας. Επιπλέον, η Κίνα διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια προσφορά ορυκτών και υλικών που απαιτούνται για τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτοί οι παράγοντες εδραιώνουν τη θέση της Κίνας ως βασικού παίκτη στην προώθηση της μετάβασης σε ένα βιώσιμο και ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Η 15η Ετήσια Διάσκεψη των Νέων Πρωταθλητών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, γνωστής και ως Θερινό Ντάβος, που πραγματοποιήθηκε φέτος στα τέλη Ιουνίου, αποτέλεσε μια πολύτιμη πλατφόρμα διαλόγου για σημαντικά ζητήματα όπως το όλο και μεγαλύτερο τεχνολογικό αποτύπωμα της Κίνας στον κόσμο. Στη συνάντηση αυτή, η Κίνα ενημερώθηκε για τις νέες εξελίξεις και τάσεις της παγκόσμιας καινοτομίας αλλά και παρουσίασε τα επιτεύγματα και τις δυνατότητές της στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία. Στη διάσκεψη εκφράστηκε η επιθυμία συνεργασίας με την Κίνα για την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας για την καινοτομία και τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για την ανθρωπότητα.

* Πρόεδρος του Γραφείου της Ευρύτερης Περιφέρειας της Κίνας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ