Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δρώντων της αγοράς, οι οικονομικές επιδόσεις της Κίνας ξεπερνούν τις προσδοκίες. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, τον Μάιο, η κινεζική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει παρουσιάζοντας συνολικά σταθερές επιδόσεις, ενώ πολλοί θετικοί παράγοντες έκαναν την εμφάνισή τους. Παρόλο που ορισμένοι δείκτες παρουσιάζουν διακυμάνσεις, οι περισσότεροι βελτιώνονται σε μηνιαία βάση και η νέα δυναμική πορεία της οικονομίας ενισχύεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Από την άποψη της βιομηχανίας, και σε σύγκριση με τους κύριους μακροοικονομικούς δείκτες, τρία είναι τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν τις παραπάνω εξελίξεις.
Πρώτον, η ταχεία και συνεχής αύξηση στην κατανάλωση πράσινης ενέργειας, η οποία κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 έφτασε τις 187,1 δισ. κιλοβατώρες, σημειώνοντας αύξηση 327% σε ετήσια βάση. Τα δεδομένα αυτά των πέντε μηνών ήδη υπερβαίνουν την κατανάλωση ολόκληρου του περασμένου έτους, που υπολογίζεται στις 105,9 δισ. κιλοβατώρες. Από την έναρξη του πρώτου πιλοτικού προγράμματος το 2021 μέχρι σήμερα, η αγορά άρχισε σταδιακά να κατανοεί και να εμβαθύνει τις γνώσεις της πάνω στο εμπόριο πράσινης ενέργειας. Σήμερα, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά εμπορίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.
Δεύτερον, τα δεδομένα των υποδομών φόρτισης. Στα τέλη Μάϊου του τρέχοντος έτους, το σύνολο των υποδομών φόρτισης της χώρας έφτασε τις 9,92 εκατ. μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 56% σε ετήσια βάση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα δημιούργησε το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης, προσφέροντας τις πιο ολοκληρωμένες υποδομές και το μεγαλύτερο φάσμα σχετικών υπηρεσιών. Τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας, τα οποία για εννέα συναπτά έτη είναι πρώτα στον κόσμο όσον αφορά το μέγεθος της παραγωγής και τις πωλήσεις, επηρεάζουν άμεσα το υψηλό επίπεδο κατασκευής υποδομών φόρτισης της χώρας.
Τέλος, ο αριθμός των εν λειτουργία εμπορευματικών τρένων της γραμμής Κίνας-Ευρώπης, που σημείωσε νέο μηνιαίο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα των κινεζικών τελωνειακών αρχών, τον Μάιο, στο τμήμα της Ασίας κυκλοφόρησαν συνολικά 2.733 αμαξοστοιχίες. Μεταξύ αυτών, 1.724 συρμοί μετέφεραν 186.000 TEU εμπορευμάτων, με τον αριθμό των συρμών να αυξάνεται ετησίως κατά 14% και των εμπορευμάτων κατά 13% αντίστοιχα. Η ταχεία αύξηση των εμπορευματικών τρένων της γραμμής Κίνας-Ευρώπης αντανακλά την καλή τάση του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας, το οποίο σημειώνει σταθερή ποιοτική και ποσοτική βελτίωση. Τον Μάιο, η αξία του εμπορίου αγαθών της Κίνας σε γιουάν αυξήθηκε κατά 8,6%, με τις εξαγωγές συγκεκριμένα να αυξάνονται κατά 11,2% και την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου να σημειώνει νέα πρόοδο.
Τα παραπάνω τρία δεδομένα της κινεζικής βιομηχανίας αντιστοιχούν στην κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές – τρεις βασικούς τομείς που αποτελούν, σε ορισμένο βαθμό, το μακροοικονομικό τρίπτυχο της χώρας. Συνολικά, οι δυνάμεις της εγχώριας ζήτησης απελευθερώνονται και ενισχύονται συνεχώς μέσα από την υλοποίηση αποτελεσματικών επενδύσεων, ενώ η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μέσα από την θετική αλληλεπίδραση του εσωτερικού και εξωτερικού οικονομικού κύκλου, γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.
Με βάση την αξιολόγηση σημαντικών οικονομικών δεδομένων της Κίνας, πολλοί έγκυροι διεθνείς οργανισμοί και ιδρύματα αύξησαν πρόσφατα τις ετήσιες προβλέψεις ανάπτυξης για την οικονομία της Κίνας. Η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος στο 4,8%, 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος στο 5%, 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή του. Αυτές οι αυξήσεις αποδεικνύουν πλήρως την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.