Skip to main content

O Τζεφ Μπέζος πουλάει (πάλι) μετοχές της Amazon – 13,5 δισ. από τις αρχές του έτους στην τσέπη

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει επιπλέον 25 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, αξίας σχεδόν 5 δισ. δολαρίων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρευστοποίηση στην οποία προχωρά φέτος, αφού τον Φεβρουάριο είχε πουλήσει μετοχές αξίας 8,5 δισ. δολαρίων.

Η πώληση του Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη ρευστοποίηση μετοχών της Amazon για τον Μπέζος από το 2021. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 30% φέτος εν μέσω προσδοκιών για διαρκώς αυξανόμενο ζήτηση για τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), η οποία θα ενισχύσει τα κέρδη και τις δραστηριότητες cloud computing.

Τον περασμένο μήνα η κεφαλαιοποίηση της Amazon ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2 τρισ. δολάρια. Παραμένει πάντως πίσω από τις Nvidia, Apple και Microsoft, που έχουν σπάσει το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων. Η εταιρεία εμφάνισε άκρως δυναμικές οικονομικές επιδόσεις τριμήνου στα τέλη Απριλίου, που απέδειξαν ότι το στοίχημά της στην ΑΙ αποδίδει καρπούς.

Οι εταιρείες και η περιουσία των 214 δισ. δολαρίων

Ο Μπέζος αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας το 2021. Παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος του ΔΣ και ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Ίδρυσε την Amazon το 1994 σε ένα γκαράζ στην Ουάσινγκτον, όταν το ίντερνετ ήταν ακόμη σε βρεφικό στάδιο. Η Amazon ήταν αρχικά ένα ηλεκτρονικό βιλιοπωλεία. Έκτοτε έχει αναδειχθεί σε έναν κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου, στον οποίο μπορεί να βρει κανείς τα πάντα, αλλά και σε μία από τις ισχυρότερες εταιρείες υπηρεσιών cloud computing.

Ο Τζεφ Μπέζος έχει επίσης ιδρύσει την Blue Origin, η οποία τον Μάιο έστειλε 6 τουρίστες στο διάστημα. Είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes. Η προσωπική περιουσία του υπολογίζεται σε 214 δισ. δολάρια.