Skip to main content

Γαλλία: Οι αγορές φοβούνται περισσότερο την αριστερά από την άκρα δεξιά

«Το πρόγραμμα της ενωμένης Αριστεράς, που υπόσχεται «καθαρή ρήξη» με τις πολιτικές του Μακρόν και μια σειρά από μέτρα που θα εφαρμοστούν εντός 15 ημερών, θα ήταν πολύ ακριβό

«Κίνδυνο για το έθνος» χαρακτηρίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μέρ το αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» (La France Insoumise) του Ζαν Λικ Μελανσόν και προτρέπει τους συμπατριώτες του να μην ψηφίσουν τους υποψήφιούς του στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ακόμη και αν αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τη νίκη υποψηφίων της άκρας δεξιάς.

«Για μένα, η Ανυπότακτη Γαλλία είναι κίνδυνος για το έθνος, όπως και η Εθνική Συσπείρωση είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία», είπε ο Λε Μερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France Inter . Κατηγόρησε το κόμμα του Μελανσόν για αντισημιτισμό και βία.

Ταυτόχρονα όμως, ο Λε Μερ κάλεσε τους  ψηφοφόρους στο κυβερνητικό στρατόπεδο να ψηφίσουν τους «σοσιαλδημοκράτες υποψήφιους» ,σε περίπτωση που είναι αντίπαλοι με ακροδεξιούς της Εθνικής Συσπείρωσης (RN). Ως  «σοσιαλδημοκράτες» ο Λε Μερ εννοεί τους σοσιαλιστές, τους κομμουνιστές και τους πράσινους, που επίσης μετέχουν στην εκλογική συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Αντίθετα, όλοι οι αριστεροί ηγέτες ζήτησαν να μπει φράγμα στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τονίζοντας ότι θα αποσυρθούν οι υποψήφιοι του Λαϊκού Μετώπου που είναι στην τρίτη θέση  σε «τριγωνικές» περιφέρειες -με τρεις δηλαδή υποψηφίους στο δεύτερο γύρο, προκειμένου να μην εκλεγούν οι ακροδεξιοί. «Ούτε μία ψήφος, ούτε άλλη μία  έδρα για το RN», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν . «Σε περίπτωση που το RN είναι πρώτο και εμείς βρισκόμαστε στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε τον υποψήφιό μας.  Θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας, σε όλες τις συνθήκες, οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε περίπτωση», διαβεβαίωσε ο Μελανσόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Σοσιαλιστικό  κόμμα κάλεσε για άλλη μια φορά να υποστηριχθούν «οι υποψήφιοι που υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αξίες» ενάντια στο RN. «Υπάρχει η ακροδεξιά από τη μια πλευρά και στην άλλη, όλοι οι άλλοι .Πρέπει όλοι να κάνουμε εκστρατεία για να νικήσουμε την ακροδεξιά», τόνισε ο σοσιαλιστής ηγέτης Ολιβιέ Φορέ.

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ευθυγραμμίστηκε επίσης. «Σε όλες τις μονομαχίες που φέρνουν αντιμέτωπους έναν εκπρόσωπο της ακροδεξιάς με έναν υποψήφιο ενός Ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι κομμουνιστές καλούνται χωρίς δισταγμό να ψηφίσουν τον δεύτερο. Και αν ένας κομμουνιστής υποψήφιος έρχεται στην τρίτη θέση, θα αποσυρθεί έτσι ώστε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων να έχει τις καλύτερες πιθανότητες να νικήσει την ακροδεξιά», ανακοίνωσε το Γαλλικό ΚΚ .

Φόβος για το πρόγραμμα του Λαϊκού Μετώπου

Την ίδια ώρα πάντως οι αγορές φαίνεται να φοβούνται περισσότερο το οικονομικό πρόγραμμα της αριστεράς, σε σχέση με εκείνο της άκρας δεξιάς. Οι  δημόσιες δαπάνες και οι προβλέψεις για το χρέος εκτοξεύονται σε μεγαλύτερο βαθμό με τις προτάσεις του  Νέου Λαϊκού Μετώπου σε σχέση με εκείνες της Εθνικής Συσπείρωσης. «Από αυτή την πλευρά, όλα δείχνουν ότι οι αγορές θα μπορούσαν να αναπνεύσουν με κάποια ηρεμία προς το παρόν», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

«Ο κίνδυνος μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, είτε το καλοκαίρι είτε όταν πρόκειται να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2025 και να παρουσιαστεί στην ΕΕ αυτό το φθινόπωρο, θα αυξηθεί σημαντικά  αν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πάρει την εξουσία και υλοποιήσει τις πολύ φιλόδοξες και δαπανηρές δημοσιονομικές υποσχέσεις» ,αναφέρουν οι ειδικοί από οίκο ανάλυσης Berenberg.

Νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μετά τις εκλογές στη Γαλλία; (Γιατί) όχι

«Το πρόγραμμα της ενωμένης Αριστεράς, που υπόσχεται «καθαρή ρήξη» με τις πολιτικές του Μακρόν και μια σειρά από μέτρα που θα εφαρμοστούν εντός 15 ημερών, θα ήταν πολύ ακριβό, με μια πρόσθετη ετήσια δαπάνη 25 δισ. ευρώ το 2024, 100 δις το 2025 και 150. δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027. «Το αποτέλεσμα θα ήταν μια δημοσιονομική έκρηξη ή ένα πλήγμα στην ανάπτυξη εάν η αριστερά προσπαθήσει να τη χρηματοδοτήσει μέσω υψηλότερων φόρων στον πλούτο, στο εισόδημα και στις εταιρείες, που με τη σειρά τους θα προκαλούσαν σοβαρές ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», αναφέρουν οι αναλυτές της Berenberg. « Ο κίνδυνος μειώθηκε με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου , καθώς φαίνεται πολύ απίθανο η αριστερά να αποκτήσει την πλειοψηφία και να παραμείνει ενωμένη μετά τις εκλογές για να εφαρμόσει πραγματικά μια τόσο ριζοσπαστική πρόταση», προσθέτουν οι ειδικοί.

Μικρότερη «καταστροφή» από την άκρα δεξιά

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν μάλιστα το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου  λιγότερο «καταστροφικό» από το αναμενόμενο, καθώς η άκρα δεξιά δεν έλαβε τα πολύ υψηλά ποσοστά που προεξοφλούσαν οι δημοσκοπήσεις.

Ο οίκος Berenberg το εξηγεί ευθέως σε σημερινή  ανάλυση: «Δεν είναι χειρότερο από το αναμενόμενο: αν και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) κέρδισε τον πρώτο γύρο των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών, ο δεύτερος γύρος της 7ης Ιουλίου παραμένει ανοιχτός».

Το κόμμα της Λεπέν έχει κάνει μια σημαντική στροφή τα τελευταία χρόνια, εγκαταλείποντας την πολιτική αποχώρησης από το ευρώ, τονίζοντας ότι θέλει να αλλάξει την ΕΕ από τα μέσα και υποστηρίζοντας  ορισμένα φιλελεύθερα οικονομικά μέτρα, όπως φορολογικές περικοπές.

Βουλή χωρίς πλειοψηφία

Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν μάλιστα ως πιο πιθανό αποτέλεσμα  ένα κοινοβούλιο στο οποίο ούτε η ακροδεξιά ούτε η ενωμένη αριστερά ,θα έχουν απόλυτη πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση, οποιαδήποτε (νέα) κυβέρνηση δεν θα πετύχαινε πολλά. Η Γαλλία θα παρέμενε ως έχει, θα συνέχιζε να αποτελεί βέβαια, πρόβλημα λόγω του υψηλού δημόσιου ελλείμματος και των προβλημάτων μιας οικονομίας που χάνει ανταγωνιστικότητα, αλλά οι δυσκολίες δεν θα επιδεινωθούν.

Οι ειδικοί της  ιταλικής τράπεζα Unicredit βλέπουν αυτό το σενάριο ως το πιο πιθανό :«Ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία συνεχίζει να είναι το πιο πιθανό σενάριο… Κανένα κόμμα δεν θα έχει σαφή πλειοψηφία εδρών και ο πολιτικός κατακερματισμός θα επιδεινώσει το σημερινό αδιέξοδο, καθώς ο πρόεδρος δεν μπορεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να διαλύσει το Κοινοβούλιο πριν περάσει ένας χρόνος. Με δεδομένο ότι ουδείς αρχηγός κόμματος θα ήταν διατεθειμένος να δεχτεί μια πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης υπό την απειλή ότι θα εκτεθεί γρήγορα σε πρόταση μομφής, ο Μακρόν θα μπορούσε να προτείνει το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών μέχρι να υπάρξει νέα διάλυση της βουλής», επισημαίνουν από την ιταλική τράπεζα.

Αλλά και από τη Γαλλική επενδυτική τράπεζα Natixis, συμφωνούν ότι «παρά τον τεράστιο αριθμό πιθανοτήτων στον δεύτερο γύρο, το κεντρικό μας σενάριο για ένα Κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία για την ακροδεξιά παραμένει το πιο πιθανό και ενισχύεται. Ειδικά, αφού ο αριστερός συνασπισμός ζήτησε από τους υποψηφίους του να αποσυρθούν αν είναι στην τρίτη θέση, κάτι που συμβαίνει σε περίπου 100 «τριγωνικές» εκλογικές περιφέρειες», λένε οι ειδικοί της Natixis, που γνωρίζουν καλά τη γαλλική πολιτική.