Skip to main content

Euro, Ολυμπιακοί και Τaylor Swift προκαλούν πληθωριστικό πονοκέφαλο στους κεντρικούς τραπεζίτες

REUTERS/Juan Medina

Το φαινόμενο του επίμονου πληθωρισμού και η σχέση του με τα μεγάλα events του καλοκαιριού

Oι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εστιατορίων και μπαρ περίμεναν με ανυπομονησία το φετινό καλοκαίρι καθώς εκατομμύρια οπαδοί επρόκειτο να συρρεύσουν στο Euro, στις συναυλίες της Taylor Swift και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι λιγότερο ενθουσιώδεις με τη όλη κατάσταση: Είναι οι κεντρικοί τραπεζίτες που ανησυχούν για το φαινόμενο επίμονου πληθωρισμού.

Και αυτό διότι η «έφοδος» στις μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τροφοδοτεί ήδη άνοδο των τιμών σε πολλές υπηρεσίες και αγαθά υψηλής ζήτησης στην Ευρώπη: Από τα δωμάτια ξενοδοχείων έως τα αεροπορικά εισιτήρια.

Για παράδειγμα, το κόστος των ξενοδοχείων στην Πορτογαλία αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% από τον Απρίλιο έως τον Μάιο, ανεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στον συγκεκριμένο τομέα σχεδόν στο 14%.

Ο ρόλος των Swifties

Ο λόγος πίσω από αυτο; Η περιοδεία της Taylor Swift και οι δύο συναυλίες που έδωσε τον Μάιο στη Λισαβόνα.

Και πάμε στη Γερμανία: Τα ξενοδοχεία εκεί έχουν υπερδιπλασιάσει τις τιμές για τις βραδιές που διεξάγονται οι αγώνες του Euro στις 10 πόλεις που φιλοξενούν το τουρνουά. Ενώ μπαρ και εστιατόρια καταγράφουν αυξημένη ζήτηση από την έναρξη των αγώνων.

Η άνοδος των τιμών στον ξενοδοχειακό τομέα της φιλοξενίας έρχεται σε μία στιγμή που τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας εξακολουθούν να ανησυχούν για τον επίμονο πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών.

Και αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τις προσδοκίες για ταχύτερο ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός τρέχοντας με 4,1% τον Μάιο, ήτοι με τον ταχύτερο ρυθμό του από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των οικονομολόγων είναι ότι η αύξηση των μισθών της Ευρωζώνης κατά 5% αυξάνει τα κόστη και συνεπώς τις τιμές που ζητούν εταιρείες παροχής υπηρεσιών υψηλής έντασης εργασίας, όπως ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες.

Ευδαιμονία μετά τα lockdown

Το κοκτέιλ γίνεται ακόμη δύσπεπτο για έναν ακόμη λόγο. Οι καταναλωτές μετά το lockdown της πανδημίας εμφάνισαν την τάση να ξοδεύουν περισσότερα σε υπηρεσίες όπως εστιατόρια και διακοπές.  Πόσω μάλλον όταν η αγοραστική τους δύναμη αποκαθίσταται καθώς οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό.

Η Ιζαμπελ Σνάμπελ, στέλεχος της ΕΚΤ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο επίμονος πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών είναι το «δύσκολο τελευταίο μίλι», εισηγούμενη εμμέσως περισσότερη ευελιξία σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στη Γαλλία και την Ισπανία την Παρασκευή έδειξαν ότι ενώ ο ονομαστικός ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε τον Ιούνιο λόγω της επιβράδυνσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, η τάση εν μέρει αντισταθμίστηκε από τον επίμονο πληθωρισμό του τομέα των υπηρεσιών.

Πληθωρισμός και Euro

Η ισπανική στατιστική υπηρεσία βλέπει τις ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό που επηρεάζεται από δαπάνες για αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες να συνεχίζονται ενώ αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη στο 4,2% τον Ιούνιο, στοιχεία θα δημοσιευθούν την ερχόμενη Τρίτη, προβλέποντας ότι η Γερμανία θα μπορούσε «να επηρεαστεί περαιτέρω από την τουριστική εισροή του Euro 2024».

Οι εικόνες της τουριστικής «εισβολής» είναι πολλές:

Στη σκιά του επιβλητικού καθεδρικού ναού της Κολωνίας, η ζυθοποιία Gaffel am Dom είναι γεμάτη κάθε βράδυ από οπαδούς που τρώνε, πίνουν και παρακολουθούν αγώνες. Η πόλη στενάζει αλλά και ακμάζει από τους περίπου 100.000 επιπλέον επισκέπτες τις ημέρες των αγώνων.

Σημείωση ότι κάθε τραπέζι έχει προκρατηθεί μήνες πριν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η περιοδεία της Taylor Swift που ξεκίνησε από το Εδιμβούργο τον Ιούνιο μήνα θα προσθέσει πίεση στα ήδη υψηλά επίπεδα τιμών στον τομέα των υπηρεσιών. Μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο αυξήθηκε κατά 12% στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο ενώ 11% ήταν η ετήσια αύξηση για εισιτήρια συναυλιών.

Συνολικά 720.000 θαυμαστές πρόκειται να πάνε στις οκτώ sold-out συναυλίες της στο Ουέμπλεϊ.

Η πιθανότητα έξαρσης του πληθωρισμού ίσως προβληματίσει την Τράπεζα της Αγγλίας οδηγώντας την σε πιο αργοπορημένη μείωση του κόστους δανεισμού. Και πράγματι παρότι ο συνολικός πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο στόχο του 2% τον Μάιο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε ανησυχητικά υψηλός στο 5,7 τοις εκατό.

Υπάρχουν όμως και πιο «ψύχραιμες» απόψεις:

Η Γαλλία είναι (;) αλλιώς

Ο Rob Wood, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Pantheon Macroeconomics, λέει ότι ότι η ισχύς της εγχώριας ζήτησης ξενοδοχείων ήταν ήδη παρούσα σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου: «Αρα, αμφιβάλλουμε ότι οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν από ένα μεμονωμένο γεγονός όπως μια συναυλία».

Και η αλήθεια είναι ότι η Taylor Swift εμφανίστηκε τέσσερις φορές στο Παρίσι τον Μάιο, ωστόσο αυτό φάνηκε να έχει μικρή επίδραση στον ετήσιο επίπεδο τιμών των ξενοδοχείων στη Γαλλία, ο οποίος εξακολουθούσε να τρέχει με χαμηλό τριετίας (0,4%) τον περασμένο μήνα.