Skip to main content

Η «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί την ΕΕ

REUTERS/Wolfgang Rattay

O διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει έτοιμη να διαχειριστεί κραδασμούς

«Άλλο ένα κύμα γεωπολιτικών κραδασμών» και «αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας εντός της Ευρώπης»: Αυτοί είναι   οι κύριοι κίνδυνοι που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η ζώνη του ευρώ μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Φάμπιο Πανέτα, τον πολύπειρο Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Με την ικανότητα που τον διακρίνει να στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα χωρίς να μασάει τα λόγια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει έτοιμη να διαχειριστεί κραδασμούς, γεωπολιτικούς κινδύνους και εθνικές πολιτικές αναταράξεις. «Είναι πλέον σαφές ότι οι διπλωματικές και στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ χωρών μπορούν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στο εμπόριο, τις ροές κεφαλαίων, την ανάπτυξη και τις τιμές», είπε ο Πανέτα, μιλώντας στο Ελσίνκι στο Διεθνές Συνέδριο Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Φινλανδίας με θέμα «Νομισματική πολιτική σε χαμηλά και υψηλά Πληθωριστικά Περιβάλλοντα».

Τρεις ημέρες πριν τον κρίσιμο πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ο Πανέτα μίλησε για μια «νομισματική πολιτική μετά από μια τέλεια καταιγίδα». . «Η ευρωζώνη έχει αναδυθεί από μια τέλεια καταιγίδα, μια βίαιη επίθεση πληθωρισμού που οδηγείται από μια σειρά μεγάλων και απρόβλεπτων κραδασμών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης.

Μακρόν όπως …Κάμερον

Δεν είναι άλλωστε μόνο η Γαλλία που απειλεί να βυθίσει στο χάος την Ευρωζώνη, αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις και ή ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν και του 28χρονου «διαδόχου» της Ζορντάν Μπαρντελά αναδειχθεί πανίσχυρη στις εκλογές.

Πολλοί συγκρίνουν την κατάσταση που έχει προκύψει στη Γαλλία μετά την απόφαση του προέδρου Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με την αλήστου μνήμης κίνηση του πάλαι ποτέ πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον να οργανώσει δημοψήφισμα για το Brexit. Οι συνέπειες και των δύο αυτών «βιαστικών» αποφάσεων είχαν και θα έχουν επώδυνες συνέπειες για την ισχύ της ΕΕ.

Ακρωτηριασμός γαλλογερμανικού άξονα

Μια κυβέρνηση της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης»  θα «ακρωτηριάσει» πολιτικά τον ήδη αποδυναμωμένο  Γαλλογερμανικό άξονα, που  κατεύθυνε επί δεκαετίες τις τύχες  τη Ευρώπης.

«Οι πολιτικές του Παρισιού και του Βερολίνου θα αποκλίνουν ακόμη περισσότερο, καθώς μια κυβέρνηση της άκρας δεξιάς στη Γαλλία θα ασκήσει μεγάλη πίεση στις Βρυξέλλες να χαλαρώσουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του χρέους και των δημοσίων ελλειμμάτων. Κάτι που θα ανοίξει τον  Ασκό του Αιόλου και για τις άλλες υπερχρεωμένες και με υψηλά ελλείμματα, χώρες, τονίζουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς.

«Θα υπάρξει επίσης ισχυρή ώθηση από τη Γαλλία για μια πιο προστατευτική εμπορική πολιτική που θα υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία και βιομηχανία, όλο και περισσότερο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Γνωρίζουμε βέβαια, ότι ο προστατευτισμός μπορεί να κάνει την Ευρώπη να καταρρεύσει γιατί κινδυνεύει να την κάνει φτωχότερη, συνολικά: στην πραγματικότητα, το άνοιγμα των συνόρων αυξάνει τη συλλογική ευημερία.

«Πίτα» για λίγους

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, η «πίτα» μεγάλωσε χάρη στο διεθνές εμπόριο, αλλά μοιράστηκε σε όλο και μικρότερο αριθμό ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου που ονομάζεται δημοσιονομική πολιτική, δεν ενισχύει τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Και μια ακροδεξιά Γαλλική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιβάλει μια οικονομική πολιτική ακριβώς αντίθετη από αυτή που ακολουθούσαν μέχρι τώρα οι Βρυξέλλες»

Ακόμη και αν ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει πώς θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας ως τη λήξη της θητείας του το 2027,ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά,  με δεδομένο το αυξανόμενο ποσοστό λαϊκής αποδοκιμασίας του Μακρόν, που ήδη φτάνει στο 71%.

Πολιτική αναταραχή

«Η πολιτική αναταραχή θα είναι απρόβλεπτων διαστάσεων , σε μια χώρα μάλιστα που ήταν και είναι απολύτως κρίσιμη για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, ένας από τους πυλώνες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με 300 πυρηνικές βόμβες», σημειώνουν στη «Ν», Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.

«Ισως μάλιστα αποδειχθεί πιο επικίνδυνο το ενδεχόμενο νίκης της άκρας  δεξιάς, χωρίς την  απόλυτη πλειοψηφία στη νέα βουλή, που θα οδηγούσε στην αδυναμία σχηματισμού σταθερής Κυβέρνησης.

Σε αυτή την περίπτωση θα ξεσπούσε στη Γαλλία μια πολιτική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια τη χώρα, αλλά και την ΕΕ, σε μια περίοδο που προσπαθεί να κρύψει την παρακμή της, απέναντι στις υπόλοιπες παγκόσμιες δυνάμεις-ΗΠΑ και Κίνα».

«Οικονομική βόμβα»

Τα διαφαινόμενα πολιτικά αδιέξοδα έχουν ενεργοποιήσει μια οικονομική βόμβα στις αγορές, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη χαθεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο χρηματιστήριο του Παρισιού.  Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ προειδοποίησε μάλιστα για μια χρηματοπιστωτική καταστροφή , όπως εκείνη που προκάλεσε η σύντομη παραμονή της Λιζ Τρας στη Ντάουνιγκ Στρητ ,προκαλώντας την κατάρρευση της  βρετανικής οικονομίας και την απελευθέρωση του … χάους στις αγορές.

Η Γαλλία μπορεί να γίνει μάλιστα το επίκεντρο μιας πραγματικής κρίσης στην Ευρωζώνη, καθώς αντιπροσωπεύει το 17, 2% του ΑΕΠ των 20 χωρών μελών.

Όπως λέει ο Γκουστάβο Ρίγκα,  καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, «αν συγκροτηθεί μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς στη Γαλλία, θα πρέπει να περιμένουμε μια πιο άκαμπτη Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι του Παρισιού. Κάτι που θα οδηγήσει σε μια κατάσταση που θα κάνει την ευρωπαϊκή επιβίωση ακόμη πιο περίπλοκη…