Skip to main content

Κίνα: Τεράστιες δυνατότητες από τη χρήση των θαλάσσιων δεδομένων

Φωτογραφία του Τανγκ Κε Πλωτές πλατφόρμες με φωτοβολταϊκά στη θαλάσσια περιοχή της Ζώνης Υψηλής Τεχνολογίας Γιεντάι της επαρχίας Σαντόνγκ

Στο μέλλον, η Κίνα θα επικεντρωθεί στα νέα κριτήρια προστασίας των θαλάσσιων δεδομένων, τη βελτίωση των κανονισμών και προτύπων, και την κατάταξη, ταξινόμηση και τον διαμοιρασμό των πληροφοριών

Η Κίνα διαθέτει μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων βιολογικών πόρων. Ποιες θαλάσσιες περιοχές διαθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών και σε ποιες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του οικοσυστήματος; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν τις οικολογικές δραστηριότητες στις διάφορες θαλάσσιες περιοχές μπορούν εύκολα να αναζητηθούν στον πρώτο «Ανοικτό κατάλογο θαλάσσιων δεδομένων» και στην πρώτη εθνική πλατφόρμα υπηρεσιών μαζικών δεδομένων της θάλασσας, γνωστής και ως Ωκεάνιο Νέφος (Ocean Cloud).

«Ο ωκεανός είναι απρόβλεπτος, αλλά τα δεδομένα του μιλούν». Ο Γιανγκ Τζινκούν, διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Θαλάσσιων Δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Ωκεανικών Πληροφοριών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη διαδικασία επιτάχυνσης της κατασκευής μιας θαλάσσιας δύναμης όπως την Κίνα, η ανοιχτή ανταλλαγή θαλάσσιων δεδομένων αποτελεί σημαντική εγγύηση για την ενίσχυση της νέας δυναμικής της θαλάσσιας οικονομικής ανάπτυξης και υποστηρίζει την ακριβή διακυβέρνηση των φυσικών πόρων. Θα οδηγήσει επίσης την βαθιά συμμετοχής της Κίνας στην παγκόσμια θαλάσσια διακυβέρνηση και την οικοδόμηση μιας θαλάσσιας κοινότητας με κοινό μέλλον.

Σήμερα, ο θαλάσσιος ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνεται, με την προώθηση της ανοικτής ανταλλαγής θαλάσσιων δεδομένων να αποτελεί προϋπόθεση για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δεδομένων αυτών. Προηγουμένως, υπήρχαν άλλες σχετικές πλατφόρμες δεδομένων που σχετίζονται με τη θάλασσα στην Κίνα, αλλά υπάρχει μεγάλος χώρος για ομαλή και αποτελεσματική ανοιχτή ανταλλαγή δεδομένων.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό απαιτείται επειγόντως η βελτίωση των δυνατοτήτων, της ασφάλειας και της αποδοτικότητας των υπηρεσιών διαμοιρασμού των θαλάσσιων δεδομένων. Για πρώτη φορά, ο Κατάλογος ενσωματώνει δεδομένα από την παρατήρηση και έρευνα των θαλασσών της Κίνας, ανεξάρτητα αναπτυγμένα πληροφοριακά προϊόντα της θάλασσας, προϊόντα που παρήχθησαν μέσα από τον συνδυασμό ολοκληρωμένων δεδομένων για το παγκόσμιο θαλάσσιο περιβάλλον και άλλα ογδόντα τρία στοιχεία για επτά επιστημονικούς κλάδους της θάλασσας. Τα δεδομένα προέρχονται από κινεζικές πηγές από το 1942 και από διεθνείς από το 1662 έως σήμερα και καλύπτουν τα παράκτια ύδατα της Κίνας, τον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό Ωκεανό και άλλες θαλάσσιες περιοχές.

To Ωκεάνιο Νέφος, αποτελώντας την εθνική πλατφόρμα διαδικτυακών υπηρεσιών για προϊόντα θαλάσσιων δεδομένων και πληροφοριών, ενσωματώνει λειτουργίες όπως την ηλεκτρονική συγκέντρωση δεδομένων του Παγκόσμιου Δικτύου Στερεοσκοπικής Παρατήρησης των Ωκεανών της Κίνας, τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των θαλάσσιων πληροφοριών των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη θάλασσα, την ενοποίηση υπηρεσιών δημόσιων θαλάσσιων προϊόντων και τη συνεργασία και ανταλλαγή θαλάσσιων πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο. Το Ωκεάνιο Νέφος θα προσφέρει υπηρεσίες όπως τη δωρεάν λήψη δεδομένων, την πρόσβαση στην πλατφόρμα κατόπιν αιτήματος και την επιγραμμική υπολογιστική ανάλυση των δεδομένων, επιτρέποντας τον σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής, την καλύτερη διαχείριση των βιομηχανικών λειτουργιών, την οικονομική ανάπτυξη, και παρέχοντας διευκολύνσεις στην εκπαίδευση, την επιστημονική έρευνα και τη συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Παρακολούθησης Θαλάσσιων Πόρων του Υπουργείου Φυσικών Πόρων της Κίνας Γουάνγκ Χουά, η δημοσίευση του Καταλόγου και η διαδικτυακή λειτουργία του Ωκεάνιου Νέφους θα προσφέρει στο σύνολο της κοινωνίας επιστημονικές και έγκυρες υπηρεσίες θαλάσσιων δεδομένων, επιτρέποντας τη δημιουργία νέων ιδεών, την καινοτομία και τη χρήση μοντέλων διασύνδεσης θαλάσσιων πληροφοριών που θα χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό ενσωμάτωσης και έξυπνες εφαρμογές. Στο μέλλον, η Κίνα θα επικεντρωθεί στα νέα κριτήρια προστασίας των θαλάσσιων δεδομένων, τη βελτίωση των κανονισμών και προτύπων, και την κατάταξη, ταξινόμηση και τον διαμοιρασμό των πληροφοριών, ωθώντας και ενισχύοντας συνεχώς την ανοιχτή και κοινή χρήση των θαλάσσιων δεδομένων.