Skip to main content

Κίνα: Η καμπύλη ανάκαμψης «καθρέφτης» της μεταποίησης

Φωτογραφία του Σιάο Μπενσιάνγκ
Συνεργασία ρομπότ-εργαζομένου στην έξυπνη γραμμή παραγωγής κινητήρων με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8AT της Anhui Fuzhen Automobile Power System Co., Ltd. στη Ζώνη Οικονομικής Ανάπτυξης Φαντσάνγκ της πόλης Γουχού της επαρχίας Ανχούι

Με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,4 δισ., με μια μεσαία εισοδηματική τάξη που ξεπερνά τα 400 εκατ. και με 180 εκατ. επιχειρηματικές οντότητες, η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά εμπορευμάτων του κόσμου

Εικοστό έβδομο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Σύμφωνα με στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο που δημοσίευσε πρόσφατα η Κίνα, τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, η συνολική αξία των εισαγόμενων και εξαγόμενων εμπορευμάτων έφτασε τα 17,5 τρισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,3% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές και εξαγωγές του Μάϊου ανήλθαν συνολικά σε 3,71 τρισ. γιουάν, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει το 8,6%, αυξημένος κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Από τις διακυμάνσεις των εξαγωγών του πρώτου τριμήνου έως τη σταθερή βελτίωσή τους τον Απρίλιο και τον Μάιο, η καμπύλη του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας αντανακλά πλέον μια σταθερή ανάκαμψη. Η σταθερή αυτή πορεία σχετίζεται με τη μερική βελτίωση της εξωτερικής ζήτησης, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και τη χαμηλή εξαγωγική βάση της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ωστόσο, συνδέεται στενότερα και με τη συνεχή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας, και ιδιαιτέρως με την καλή πορεία των εξαγωγών υψηλής ποιότητας και των έξυπνων και πράσινων εμπορευμάτων που ώθησαν άμεσα τον μηνιαίο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών.

Η μεταποιητική βιομηχανία είναι ο κύριος κορμός και η πηγή δύναμης της εθνικής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια, η μεταποιητική βιομηχανία της Κίνας βελτιστοποιεί συνεχώς τη δομή της και η συνολική κλίμακα της βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κόσμο για 14 συναπτά έτη. Η Κίνα συνέχισε να ενισχύει την ανθεκτικότητα και ασφάλεια της βιομηχανικής αλυσίδας και της αλυσίδας εφοδιασμού και έχει καινοτόμες ανακαλύψεις στους ορισμένους βασικούς τομείς και κρίκους, φτάνοντας σε ένα νέο επίπεδο είτε πρόκειται για την ολοκληρωμένη δύναμη της βιομηχανίας ή την βιομηχανική καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.

Η καμπύλη ανάκαμψης αντανακλά επίσης την εμφανή μεταβατική τάση των προϊόντων από την εποχή της ποιότητας στην εποχή της καινοτομίας. Από τις αρχές του έτους, εξαιτίας των περίπλοκων και σοβαρών διεθνών συνθηκών, η ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας αντιμετώπισε πλήθος παραγόντων αστάθειας και αβεβαιότητας. Στο πλαίσιο της επιταχυνόμενης αναδιάρθρωσης των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων, η κινεζική μεταποίηση αξιοποιεί πλήρως τα πλεονεκτήματά του τεράστιου και ολοκληρωμένου βιομηχανικού συστήματος της χώρας και των άφθονων μηχανικών πόρων για τη δημιουργία και διαμόρφωση πολλών, προηγμένων και διεθνώς ανταγωνιστικών μεταποιητικών συστάδων. Το γεγονός αυτό γίνεται εμφανές στις μεταβολές της δομής των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, τα μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά προϊόντα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και υψηλής προστιθέμενης αξίας αντιπροσώπευαν σχεδόν το 60% των εξαγωγών. Μεταξύ αυτών, οι εξαγωγές πλοίων, ηλεκτρικών οχημάτων και οικιακών συσκευών σημείωσαν αύξηση κατά 100,1%, 26,3% και 17,8% αντίστοιχα.

Τέλος, η καμπύλη ανάκαμψης επιβεβαιώνει τα πλεονεκτήματα των αγορών μεγάλης κλίμακας. Με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,4 δισ., με μια μεσαία εισοδηματική τάξη που ξεπερνά τα 400 εκατ. και με 180 εκατ. επιχειρηματικές οντότητες, η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά εμπορευμάτων του κόσμου και τη μεγαλύτερη επιγραμμική αγορά λιανικής. Χάρη στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεράστια κινεζική αγορά, υπάρχει μια θετική αλληλεπίδραση ανάμεσα στα νέα προϊόντα και την κατανάλωση, όπου η εμπορευματοποίηση και ωρίμανση των προϊόντων επιταχύνονται μέσω της διάχυσης της τεχνολογίας στην κοινωνία και της μείωσης του κόστους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ισχυρή ζήτηση της κινεζικής αγοράς αποτελεί πεδίο έλξης για νέες τεχνολογίες και προϊόντα. Χάρη στην κινεζική αγορά, το γνωστό σε όλους εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη δημιούργησε γρήγορα οικονομίες κλίμακας και κατέστη το μεγαλύτερο έξυπνο εργοστάσιο της εταιρείας στον κόσμο.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η κινεζική μεταποίηση εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει τους κινδύνους και τις προκλήσεις που φέρνει ο εμπορικός προστατευτισμός. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας περίπου 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του αλουμινίου, των ημιαγωγών και των ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στις κινεζικές εξαγωγές βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα ενισχύσουν επίσης την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Κίνας να ενισχύσουν τη δύναμή τους με επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία.