Το πρόγραμμα του Rassemblement National εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, παρουσιάζει αυτήν την ώρα ο πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, ενώ στην παρουσίαση παρίστανται φυσικά η Μαρίν Λεπέν, αλλά και ο επικεφαλής των Ρεμπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί.
Ο Μπαρντελά δήλωσε ότι ήθελε να οργανώσει έναν «έλεγχο» των οικονομικών του κράτους με το που θα ανέλθει στην εξουσία.
Μια «επιτροπή ισολογισμού» θα αναλάβει τότε να εξετάσει «πώς το κράτος δαπανά τα χρήματά του, πώς ο Εμανουέλ Μακρόν οργάνωσε τη σχεδόν χρεοκοπία των δημόσιων λογαριασμών τα τελευταία επτά χρόνια».
Ο Ζορντάν Μπαρντελά μάλιστα «ελπίζει να πείσει» τον Εμανουέλ Μακρόν για δημοψήφισμα για τη μετανάστευση. «Θα βάλω τη Βουλή να εγκρίνει τα πιθανά μέτρα, μπορώ να αναφέρω την αύξηση της περιόδου κράτησης του CRA (Κέντρο διοικητικής κράτησης). Θέλω να παρατείνω αυτήν την προθεσμία», εξήγησε ο Μπαρντελά, σε ερώτηση για τη μετανάστευση. «Τα υπόλοιπα θα πρέπει να περάσουν από δημοψήφισμα». «Ελπίζω να πείσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε, προκειμένου να τους συμπεριλάβει στο Σύνταγμα.
Ωστόσο, σημείωσε πως δεν προτίθεται να γίνει ένα δεκανίκι, απλά ένας συνεργάτης του Μακρόν.
Ο θριαμβευτής των Ευρωεκλογών, απαντώντας σε ερώτηση του POLITICO κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, είπε ότι «διερευνά» ποιον θα πιέσει για να γίνει ο επόμενος Γάλλος επίτροπος εάν το κόμμα του κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.
«Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την επιθυμία μας να υπερασπιστούμε έναν ορισμένο αριθμό γαλλικών συμφερόντων εντός της Κομισιόν», πρόσθεσε.
«Προοδευτική προσέγγιση» για το συνταξιοδοτικό
Στο επίκεντρο φυσικά βρίσκεται το ακανθώδες θέμα των συντάξεων, από τις νούμερο 1 «πληγές» της προεδρίας Μακρόν, ο οποίος είχε περάσει τη μεταρρύθμιση για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης με έναν νόμο.
Το RN για το οποίο έχει κατηγορηθεί για πολλές … κυβιστήσεις. Το φθινόπωρο, «οι Γάλλοι που άρχισαν να εργάζονται πριν από την ηλικία των 20 ετών και έχουν 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας» θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 60.
Σε άλλες περιπτώσεις, το RN επιθυμεί «μια προοδευτική προσέγγιση»: η νόμιμη ηλικία θα είναι τα 62 έτη και θα απαιτούνται «έως και 42 έτη εισφορών». Ωστόσο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα εφαρμοστούν μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του ελέγχου των δημοσιονομικών του γαλλικού, αλλά η μεταρρύθμιση του 2023 θα καταργηθεί εάν το κόμμα έρθει στην εξουσία.
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που εγκρίθηκε την άνοιξη του 2023 και η οποία αποσκοπούσε στην αναβολή της συνταξιοδότησης στα 64 έτη, «κατ’ αρχήν θα καταργηθεί» σε περίπτωση που το RN έρθει στην εξουσία. Εξέφρασε τη λύπη του για το «κρυφό κόστος» αυτής της μεταρρύθμισης, «τα δύο τρίτα των εργαζομένων άνω των 60 ετών είναι άνεργοι».
Περικοπή των δαπανών για τη μετανάστευση
Το RN υπόσχεται επίσης να κάνει «οικονομίες» προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες πολιτικές του. Οι δαπάνες για τη μετανάστευση και οι «δαπανηρές και καταχρηστικές φορολογικές κόγχες» θα πρέπει να είναι μεταξύ των «πηγών» εξοικονόμησης για να επανέλθουν οι δημόσιοι λογαριασμοί σε ισορροπία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του RN.
Ο Εθνικός Συναγερμός εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με περίπου 35,5-36% των ψήφων, μπροστά από το Nouveau Front Populaire (σ.σ. το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς) (μεταξύ 27 και 29,5%). Περίπου 20% παίρνει το προεδρικό στρατόπεδο.
Στο πλαίσιο αυτής της «λογικής απλοποίησης» και του νοικοκυρέματος των οικονομικών που υπόσχεται το κόμμα Λε Πεν, θα μειωθούν οι παραγωγής. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί «ένα κρατικό ταμείο».
Τέλος, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο σχέδιο «φαγητού γαλλικού». Αυτό στοχεύει να «φθάσει το 80% των γαλλικών προϊόντων στις σχολικές καντίνες έως το 2027». Το RN θα γενικεύσει «την επισήμανση για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων διατροφής για να επιτρέψει στους συμπατριώτες μας να καταναλώνουν γαλλικά εάν το επιθυμούν και να το κάνουν με πλήρη διαφάνεια για να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό».
Στρατηγικές θέσεις σε Γάλλους υπηκόους
Θα δοθούν στρατηγικές διπλωματικές και στρατιωτικές θέσεις σε Γάλλους υπηκόους: «Οι πιο στρατηγικές θέσεις στο κράτος θα είναι δεσμευμένες για τους Γάλλους πολίτες και τους Γάλλους υπηκόους. Για έναν πολύ απλό λόγο, είναι ότι υπάρχουν στρατηγικές θέσεις που συνδέονται με τους τομείς της ασφάλειας ή της άμυνας, οι οποίοι είναι εξ ορισμού στρατηγικοί τομείς, και η κράτησή τους για Γάλλους πολίτες».
«Είναι επίσης ένας τρόπος, μεταξύ άλλων, για να προστατευτούμε από προσπάθειες ξένων κρατών να παρέμβουν στα γαλλικά συμφέροντα». Το είπε ο αντιπρόεδρος του RN, Σεμπαστιάν Σενί.
Ο Μπαρντελά επιβεβαίωσε ότι οι «στρατηγικές θέσεις» δεν θα δοθούν σε ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα εάν διοριστεί πρωθυπουργός.
Για την πολιτική απέναντι στη Μόσχα
Ερωτηθείς για την πολιτική που θα ακολουθούσε απέναντι στη Ρωσία, ο Ζορντάν Μπαρντελά απάντησε: «Δεν σκοπεύω να θέσω υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις της Γαλλίας, οι οποίες θα αποδυνάμωσαν τη χώραστη διεθνή σκηνή».
Έθεσε δύο κόκκινες γραμμές: «την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία» και «την παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ή εξοπλισμού που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Ρωσία». «Βλέπω τη Ρωσία ως μια πολυδιάστατη απειλή». Πρόσθεσε ότι ήθελε να είναι «ιδιαιτέρως σε εγρήγορση» ενάντια σε «όλες τις μορφές παρέμβασης».
Για τη Μέση Ανατολή
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Γάζα, ο Ζορντάν Μπαρντελά τάχθηκε επί του παρόντος κατά της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο «θα αναγνώριζε την τρομοκρατία» μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
«Δεν λέω ότι αυτό δεν πρέπει να παραμείνει στον ορίζοντα, αλλά η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους αυτή τη στιγμή θα σήμαινε αναγνώριση της τρομοκρατίας. Αυτό θα έδινε πολιτική νομιμοποίηση σε μια οργάνωση που προβλέπει στο καταστατικό της την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Χαμάς.