Skip to main content

Κομισιόν: Κινεί διαδικασία κατά της Apple για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού

REUTERS/Mike Blake

Αντιμέτωπη με νέο πρόστιμο - μαμούθ, εάν αποδειχθούν οι παραβιάσεις

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι η Apple παραβιάζει τους κανόνες για τη νέα τεχνολογία επειδή δεν επιτρέπει στους χρήστες του App Store της να κατευθύνονται σε εναλλακτικές επιλογές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι άνοιξε μια νέα έρευνα στην Apple για νέους συμβατικούς όρους με τους προγραμματιστές.

Η ΕΕ άνοιξε μια έρευνα για την Apple, την Alphabet και τη Meta τον Μάρτιο βάσει ενός νέου νόμου ορόσημο, γνωστό ως Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος στοχεύει στην πρωτοκαθεδρία των εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον DMA, οι εταιρείες τεχνολογίας δεν επιτρέπεται να εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να ενημερώνουν τους χρήστες τους για φθηνότερες επιλογές για τα προϊόντα τους ή για συνδρομές εκτός ενός καταστήματος εφαρμογών.

Η Apple είχε κύκλο εργασιών (τζίρο) άνω των 380 δισ. δολαρίων ΗΠΑ το 2023. Συνεπώς το πρόστιμο θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και 38 δισ. δολαρίων, καθώς εάν η διαδικασία παράσχει αποδείξεις για παραπτώματα της Apple, θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις ύψους έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών.

Βεστάγκερ: Έχουν προκύψει «πολύ σοβαρά» ζητήματα με την Apple

Η Κομισιόν ενημέρωσε την Apple για την προκαταρκτική της άποψη ότι οι κανόνες του App Store παραβιάζουν τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA), καθώς εμποδίζουν τους προγραμματιστές εφαρμογών να κατευθύνουν ελεύθερα τους καταναλωτές σε εναλλακτικές επιλογές για προσφορές και περιεχόμενο.

Επιπλέον, η Κομισιόν κίνησε νέα διαδικασία μη συμμόρφωσης κατά της Apple λόγω ανησυχιών ότι οι νέες συμβατικές απαιτήσεις της για τις εφαρμογές τρίτων και τα App Stores τους, συμπεριλαμβανομένης της νέας «αμοιβής βασικής τεχνολογίας» της Apple στους προγραμματιστές, δεν διασφαλίζουν την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις βάσει του DMA.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο της ΕΕ φέτος. Οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν την Apple με πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,93 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Μάρτιο για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διανομής εφαρμογών ροής μουσικής.

Με πληροφορίες από CNBC