Skip to main content

Βαρκελώνη: Βάζει «λουκέτο» στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Από τον Νοέμβριο του 2028 - «Δεν θα επιτραπεί, η εργαζόμενη μεσαία τάξη να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πόλη επειδή δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη στέγαση»

Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κατοικιών  από το 2029, καθώς ο δήμαρχος της ισπανικής πόλης προσπαθεί να ελέγξει το αυξανόμενο κόστος ενοικίου για τους ντόπιους

Συγκεκριμένα, ο Jaume Collboni εισηγήθηκε την κατάργηση των 10.101 τουριστικών διαμερισμάτων στην πόλη έως τον Νοέμβριο του 2028, έτσι ώστε «το 2029 κανένα σπίτι να μην έχει άδεια ενοικίασης ως τουριστικό κατάλυμα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανανεωθούν οι άδειες τουριστικών καταλυμάτων στους σημερινούς κατόχους τους, ώστε όλα αυτά τα διαμερίσματα να μετατραπούν σε πρώτες κατοικίες, σε έναν τρόπο καταπολέμησης της στεγαστικής κρίσης στην πόλη.

Όπως ανακοίνωσε ο Collboni το πρωί της Παρασκευής, μία από τις κύριες δράσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης κατοικιών στην πόλη. Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 68%, ενώ οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 38%.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη προσφορά κατοικιών και τα μέτρα που παρουσιάζουμε σήμερα αποσκοπούν στην παροχή μεγαλύτερης προσφοράς, ώστε η εργαζόμενη μεσαία τάξη να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πόλη επειδή δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη στέγαση», δήλωσε ο Collboni. “Αυτό το μέτρο δεν θα αλλάξει την κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά σηματοδοτεί μια νέα αρχή» δήλωσε ο Collboni.

Από τον Νοέμβριο του 2028

«Η Βαρκελώνη διαθέτει σήμερα 10.101 νόμιμα τουριστικά διαμερίσματα. Το δημοτικό συμβούλιο θα εφαρμόσει τη νομοθεσία της καταλανικής κυβέρνησης ώστε αυτά να μετατραπούν σε κύριες κατοικίες από τον Νοέμβριο του 2028», προσθεσε.

Πόλεις όπως η Βαρκελώνη έχουν ήδη λάβει και άλλα μέτρα για να περιορίσουν την επέκταση των διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν την τουριστική έκρηξη με τις ανησυχίες για την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης για τους κατοίκους.

Ωστόσο, παρότι  έδωσε μάχη κατά των παράνομων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο παρελθόν, είδε τις τιμές να συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν.

Οι τιμές των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 14% το δωδεκάμηνο μέχρι τον Απρίλιο και είναι οι υψηλότερες μεταξύ των ισπανικών πόλεων, σύμφωνα με την Idealista, τον μεγαλύτερο ιστότοπο της χώρας για τις αγγελίες ακινήτων.

Την πόλη επισκέφθηκαν 16 εκατομμύρια τουρίστες το 2023, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τουρισμού της Βαρκελώνης.

naftemporiki.gr