Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) αναφέρεται ξανά στη θέσπιση της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα, εστιάζοντας αυτή τη φορά στο πώς η Γερμανία θα μπορούσε να παραδειγματιστεί από τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η Ελλάδα, αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει κανείς χωρίς περιστροφές, υποβλήθηκε σε μία δραστική θεραπεία. […] Και οι μεταρρυθμίσεις που διαδέχονταν η μία την άλλη είχαν εν τέλει αποτέλεσμα: σήμερα το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται βιώσιμο και η ελληνική οικονομία είναι και πάλι ανταγωνιστική. Ωστόσο είχαν και το κόστος τους: κατά τα χρόνια της κρίσης η χώρα έχασε περί το ένα τέταρτο της οικονομικής της δύναμης, οι πραγματικοί μισθοί βρίσκονται σήμερα ακόμη μόλις στο 70% συγκριτικά με τα προ κρίσης επίπεδα και μία ολόκληρη γενιά νέων και καταρτισμένων ανθρώπων εγκατέλειψε τη χώρα.
Η Ελλάδα θα βιώσει για καιρό ακόμη τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας, με χειρότερη την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Αυτές οι επιπτώσεις είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση θεσπίζει τώρα την εβδομάδα των έξι εργάσιμων ημερών».
Κατά το RND η Γερμανία θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας: «Η γερμανική οικονομία υποφέρει και αυτή από έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουν μειωθεί και στη Γερμανία οι πραγματικοί μισθοί – αν και η μείωση αυτή φτάνει στο 4%, πολύ μικρότερη δηλαδή σε σύγκριση με την περίπτωση της Ελλάδας.
«Αντιμετώπιζαν τους Έλληνες αφ’ υψηλού και σαν ξερόλες»
Κανείς όμως στη Γερμανία δεν έχει όρεξη να μιλήσει για το ενδεχόμενο αύξησης των εργατοωρών. Αντιθέτως πολλοί επιμένουν στην ιδέα πως η εργασία μπορεί να γίνεται ακόμη και σε τέσσερις ημέρες, χωρίς να μειωθούν η παραγωγικότητα και οι μισθοί. Όποιος όμως το πιστεύει αυτό – συγγνώμη – τα έχει χαμένα.
Στην Ελλάδα, η οποία έχει μάλιστα και ισχυρότερη ανάπτυξη από τη Γερμανία και όπου οι άνθρωποι εργάζονται 42,8 ώρες εβδομαδιαίως […], οι άνθρωποι έχουν καταλάβει πως δεν μπορεί κανείς να βγει από την κρίση χωρίς δάκρυα και ιδρώτα. […] Οι Γερμανοί, που κατά τη διάρκεια της κρίσης αντιμετώπιζαν τους Έλληνες αφ’ υψηλού και σαν ξερόλες, δεν έχουν κάνει ούτε το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι πλέον καιρός να πάρουμε μαθήματα από τους Έλληνες», καταλήγει το γερμανικό δίκτυο.