Skip to main content

Τράπεζα της Αγγλίας: Σταθερά τα επιτόκια, παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) επέλεξε την Πέμπτη να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, παρόλο που ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε τον στόχο του 2%.

Έτσι, η BoE το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας στο υψηλό 16 ετών του 5,25%, από τον Αύγουστο του 2023.

Επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης, ενώ δύο τάχθηκαν υπέρ της μείωσης, όπως συνέβη και τον Μαίο.

Βρετανία: Φρένο στις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή (Monetary Policy Committee, MPC) σημείωσε ότι ο πληθωρισμός είχε φθάσει στο στόχο της κεντρικής τράπεζας και ανέφερε ότι οι δείκτες των «βραχυπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό» και η αύξηση των μισθών είχαν υποχωρήσει.

Ωστόσο, είναι «πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί η εξέλιξη της δραστηριότητας στην αγορά εργασίας» λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πρόσθεσε η MPC.

Σε μια επανάληψη προηγούμενων μηνυμάτων η απόφαση ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να «παραμείνει περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο».

naftemporiki.gr