Skip to main content

ΕΕ: 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Στο στόχαστρο για πρώτη φορά το LNG

© Alexandre Lallemand/CONSILIUM

Το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισπανία είναι τα κύρια σημεία εισόδου για το ρωσικό LNG

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε την Πέμπτη να επιβάλει μια νέα σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο για πρώτη φορά τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο πολλά κράτη μέλη συνεχίζουν να αγοράζουν παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις αποτελούν το 14ο πακέτο που επιβάλλεται από τον Φεβρουάριο του 2022 και έρχονται σε μια δύσκολη για την Ουκρανία στιγμή στο πεδίο της μάχης, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανανεωμένη δυναμική τους για να επιτύχουν περαιτέρω εδαφικά κέρδη.

Τη συμφωνία χαιρέτισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ η Βελγική Προεδρία της ΕΕ ανέφερε: «Οι πρέσβεις της ΕΕ μόλις συμφώνησαν σε μια ισχυρή και ουσιαστική 14η δέσμη κυρώσεων ως αντίδραση στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η δέσμη αυτή προβλέπει νέα στοχευμένα μέτρα και μεγιστοποιεί τον αντίκτυπο των υφιστάμενων κυρώσεων κλείνοντας τα παραθυράκια».

Το πακέτο είναι το αποτέλεσμα παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ πρεσβευτών, οι οποίοι πέρασαν εβδομάδες κάνοντας παζάρια για εξαιρετικά τεχνικές λεπτομέρειες. Η έγκριση καθυστέρησε αρκετές φορές λόγω των επιφυλάξεων που διατύπωσαν αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία είχε προηγουμένως ορκιστεί να εμποδίσει οποιαδήποτε κύρωση στον τομέα της ενέργειας.

Ωστόσο, η τελευταία αναποδιά ήταν η Γερμανία για τη ρήτρα, η οποία επιβάλλει στις εταιρείες υποχρεώσεις να κρατούν ευαίσθητα αγαθά μακριά από το Κρεμλίνο.

Οι Βρυξέλλες έχασαν δύο προθεσμίες – τη σύνοδο της G7 στην Ιταλία και τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία το περασμένο ΣΚ – για να δώσουν στη Γερμανία περισσότερο χρόνο να διευθετήσει τα πράγματα. Το πρωί της Πέμπτης, το Βερολίνο έδειξε ότι οι ανησυχίες του είχαν κατευναστεί.

Η απαγόρευση του LNG, ωστόσο, υπολείπεται μιας ολοκληρωτικής απαγόρευσης των εισαγωγών, όπως έκανε η ΕΕ προηγουμένως με τον άνθρακα και το θαλάσσιο πετρέλαιο, δύο από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της Μόσχας.

Αντιθέτως, οι εταιρείες της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να μπορούν να αγοράζουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά θα απαγορεύεται η επανεξαγωγή του σε άλλες χώρες, μια πρακτική γνωστή ως μεταφόρτωση, όπως σημειώνει το Euronews.