Skip to main content

Ελβετία: «Ψαλιδίζει» κι άλλο τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Στο 1,25% σε 2η συνεχόμενη μείωση επιτοκίων

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, συνεχίζοντας τις περικοπές.

Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η SNB θα αποφάσιζε υπέρ μιας περικοπής κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,4% τον Μάιο μετά από μια άνοδο τον Απρίλιο και αναμένεται να φτάσει στο ίδιο επίπεδο κατά μέσο όρο για ολόκληρο το έτος 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της SNB.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα αναμένει ότι το ΑΕΠ,  θα φτάσει το 1,2% φέτος. Αναμένει υποστήριξη από τις εξαγωγές αλλά συνεχιζόμενη πίεση από τη «χαμηλή χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας στη βιομηχανική παραγωγή και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης», που είναι πιθανό να επηρεάσουν τις επενδύσεις.

Σε ένα σημείωμα της 14ης Ιουνίου, οι αναλυτές της Nomura είχαν χαρακτηρίσει μια πιθανή μείωση ως μια «λεπτά ισορροπημένη απόφαση» και σηματοδότησε ότι «η υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού παρέμεινε ασθενής, γεγονός που είναι πιθανό να αυξήσει την εμπιστοσύνη της SNB ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στον στόχο».

Η Ελβετία έχει ήδη το δεύτερο χαμηλότερο επιτόκιο της Ομάδας των Δέκα με μεγάλο περιθώριο, μετά την Ιαπωνία. Έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία που μείωσε τα επιτόκια στα τέλη Μαρτίου και νωρίτερα αυτόν τον μήνα ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με πληροφορίες από CNBC