Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξηθεί πάνω από δέκα φορές, με περισσότερες από 120.000 διασυνοριακές οντότητες να δραστηριοποιούνται πλέον στον τομέα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, με το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο να αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου, τα χαρακτηριστικά του πρώτου όπως η ταχεία ανάπτυξη, οι τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές και οι ισχυρές κινητήριες δυνάμεις, γίνονται ολοένα και πιο εμφανή. Στο μέλλον, η ανάπτυξη νέων μορφών του εξωτερικού εμπορίου, όπως το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο και οι υπερπόντιες αποθήκες, όχι μόνο θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της δομής και τη σταθεροποίηση της κλίμακας του πρώτου, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέα πλεονεκτήματα και για τη διεθνή οικονομική συνεργασία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι διασυνοριακές εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας ανήλθαν σε 577,6 δισεκατομμύρια γιουάν, αύξηση 9,6%, εκ των οποίων 448 δισεκατομμύρια γιουάν, αύξηση 14%. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν περισσότερα από 1.000 διασυνοριακά βιομηχανικά πάρκα ηλεκτρονικού εμπορίου, περισσότερες από 2.500 αποθήκες στο εξωτερικό με έκταση άνω των 30 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Η Κίνα συνεχίζει να προωθεί την καινοτομία στους θεσμούς, τη διαχείριση και τις υπηρεσίες, το οποίο έχει προωθήσει την υγιή, βιώσιμη και ταχεία ανάπτυξη του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου.
Στα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους, η τακτική συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου ενέκρινε τις γνωμοδοτήσεις σχετικά με την επέκταση των διασυνοριακών εξαγωγών ηλεκτρονικού εμπορίου και την προώθηση της κατασκευής αποθηκών στο εξωτερικό, προτείνοντας την καλλιέργεια διασυνοριακών επιχειρηματικών οντοτήτων ηλεκτρονικού εμπορίου και την ενίσχυση της κατάρτισης των διασυνοριακών εμπόρων ηλεκτρονικού εμπορίου. Η συνεδρίαση προτεινε την προώθηση της ανάπτυξης του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα με αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης, ενίσχυση της κατασκευής σχετικών υποδομών και συστημάτων εφοδιαστικής.
Από το 2015, η Κίνα έχει δημιουργήσει 165 ολοκληρωμένες πιλοτικές ζώνες διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, ενθαρρύνοντας κάθε ζώνη να διερευνήσει ενεργά τις δυνατότητες καινοτομίας που υπάρχουν στην εποπτεία, τα πρότυπα και την πληροφόρηση, δημιουργώντας σταδιακά ένα θεσμικό πλαίσιο στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται τα λεγόμενα «έξι συστήματα και οι δύο πλατφόρμες». Τα έξι συστήματα αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την ευφυή εφοδιαστική, την ακεραιότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα στατιστικά μοντέλα παρακολούθησης και την πρόληψη και τον έλεγχο των κινδύνων. Οι δύο πλατφόρμες περιλαμβάνουν αντίστοιχα τις ολοκληρωμένες διαδικτυακές υπηρεσίες του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου και τα βιομηχανικά πάρκα. Σήμερα, η κλίμακα του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις πιλοτικές ζώνες αντιπροσωπεύει πάνω από το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, με τα πιλοτικά προγράμματα να αποδεικνύονται ιδιαιτέρως αποτελεσματικά.
Επί του παρόντος, η Κίνα έχει εισαγάγει σχεδόν 200 μέτρα πολιτικής και έχει διαμορφώσει σχεδόν 70 ώριμες πρακτικές εμπειρίας. Φέτος, για να ανταποκριθουν στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί την εισαγωγή σχετικών πολιτικών. Στο μέλλον, η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί σταθερά τη δημιουργία ολοκληρωμένων πιλοτικών ζωνών για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, να βελτιώνει τις πολιτικές στήριξης, να ενισχύει τα μέτρα διευκόλυνσης, να επιταχύνει τη δημιουργία βιομηχανικών αλυσίδων και οικοσυστημάτων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της διασυνοριακής ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και να προωθεί την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη του τελευταίου.