Skip to main content

Βρετανία: Φρένο στις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Alastair Grant/Pool via REUTERS

Παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Δεν επίκειται άμεση μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, παρά τα θετικά για τον πληθωρισμό στοιχεία, που φτάνει στον στόχο του 2% για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια.

Οι εκτιμήσεις έδιναν 5% πιθανότητα περικοπής του τραπεζικού επιτοκίου κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ για τον Αύγουστο περιορίστηκαν επίσης σε περίπου 30%.

Αν και η μέτρηση του πληθωρισμού 2% αποτελεί σημαντικό ορόσημο – και μάλιστα 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές – αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη ετήσια μείωση των τιμών της ενέργειας. Αναμένονται διακυμάνσεις πάντως τους επόμενους μήνες.

Η μέση αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιρουμένων των μπόνους, διατηρήθηκε σε άβολα υψηλά επίπεδα για την BoE στο 6% τον Ιούνιο, αν και υπήρχαν ενδείξεις χαλάρωσης της αγοράς εργασίας.

Στην τελευταία συνεδρίασή της τον Μάιο, η κεντρική τράπεζα είπε ότι οι πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό ήταν «ενθαρρυντικές», αλλά ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων θα αξιολογούνταν σε κάθε συνεδρίαση και με βάση τα τελευταία δεδομένα.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Bank of England, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη Άντριου Μπέιλι, αναμένεται να ακολουθήσουν μια πιο αυστηρή πολιτική αύριο λόγω των επικείμενων εκλογών. Το θεσμικό όργανο είναι πολιτικά ανεξάρτητο και έχει τονίσει ότι θα ήταν πρόθυμο να θεσπίσει μείωση των επιτοκίων εάν πίστευε ότι κάτι τέτοιο απαιτείται, ανεξάρτητα από τις κάλπες.

Αλλά τόσο το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα όσο και το Εργατικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επικεντρώσει τις προεκλογικές τους εκστρατείες στις οικονομικές επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, πράγμα που σημαίνει ότι η δράση -ή μ- της Τράπεζας της Αγγλίας θα παρακολουθείται στενά.