Skip to main content

Βρετανία: Στον στόχο του 2% ο πληθωρισμός τον Μάιο, μετά από τρία χρόνια

REUTERS/Maja Smiejkowska/

Η Bank of England πάντως έχει δηλώσει ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της δεν αρκεί από μόνη της για να μειωθούν τα επιτόκια

Έφτασε στον στόχο του 2% Τράπεζας της Αγγλίας ο πληθωρισμός για τον Μάιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Τα στοιχεία έδειξαν μείωση από 2,3% τον Απρίλιο και ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες 2% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η στερλίνα σημείωσε ελαφρά άνοδο λίγο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, διαπραγματευόμενη στα 1,2721 δολάρια.

Ο τομέας των υπηρεσιών — τον οποίο παρακολουθεί στενά η BOE δεδομένης της κυριαρχίας της στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και της αντανάκλασής της στις εγχώριες αυξήσεις των τιμών — ήταν στο 5,7% τον Μάιο, έναντι 5,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένης της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, μειώθηκε στο 3,5% από 3,9% τον Απρίλιο.

Η Bank of England πάντως έχει δηλώσει ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της δεν αρκεί από μόνη της για να δοθεί το έναυσμα της μείωσης επιτοκίων.

Η πτώση των τιμών των τροφίμων συνεισέφερε τα μέγιστα στη μείωση του ποσοστού, ενώ το κόστος των καυσίμων των αυτοκινήτων συνέχισε να δέχεται ανοδική πίεση, ανέφερε η ONS.

Η ασυνήθιστη κακοκαιρία οδήγησε στη βραδύτερη αύξηση των πωλήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία της βρετανικής εταιρείας ερευνών αγοράς Kantar την Τρίτη. Άλλωστε το βρετανικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο.