Σε υψηλά 15ετίας κινείται στη Ρωσία ο δείκτης PMI του Μαΐου για την μεταποίηση, γεγονός που δείχνει ότι η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να ενισχύεται παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Ο δείκτης S&P Global Purchasing Managers’ Index (PMI) για τη ρωσική μεταποίηση αυξήθηκε στο 54,4 τον Μάιο από 54,3 τον Απρίλιο, παραμένοντας πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί την ενίσχυση της δραστηριότητας και όχι μακριά από το υψηλό 18 ετών των 55,7 μονάδων τον Μάρτιο.
«Ο PMI ενισχύει την άποψη ότι η ρωσική οικονομία ανθεί και ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% το 2024 φαίνεται πλέον εφικτή», συνοψίζει ο Λίαμ Πιτς, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics.
«Οι ισχυρές συνθήκες ζήτησης στήριξαν την αύξηση της παραγωγής, αν και η ανάπτυξη βασίστηκε και πάλι στην εγχώρια ζήτηση, με τις νέες παραγγελίες εξαγωγών να μειώνονται για έκτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες, αν και κλασματικά, ανέφερε η S&P Global .
«Τα δυτικά μέτρα είχαν μικτή επιτυχία στο να προκαλέσουν πόνο στη ρωσική οικονομία και η Μόσχα συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες για αύξηση του ΑΕΠ», σημειώνει μια έκθεση του αμερικανικού think-tank Atlantic Council. Η οικονομία της Ρωσίας ανέκαμψε ισχυρότερα από το αναμενόμενο το 2023, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης.
Ανάπτυξη λόγω πολέμου
Το ρωσικό ΑΕΠ αυξήθηκε 3,6% πέρυσι, πολύ ταχύτερα από την ευρωζώνη, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 3,3% το 2024», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της JP Morgan στην τελευταία τους ανασκόπηση.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία είναι πλέον επικεντρωμένη στην πολεμική οικονομία. Όλοι οι πόροι εστιάζονται στην παραγωγή όπλων και ό,τι είναι απαραίτητο για τον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό μέτωπο. «Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι δαπάνες για την άμυνα και τις βοηθητικές βιομηχανίες «φουσκώνουν» σημαντικά το ΑΕΠ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Ρώσοι ζουν καλύτερα, όπως αποκαλύπτουν άλλοι δείκτες», εκτιμούν οι ειδικοί του Atlantic Council.
«Η οικονομική ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δαπάνες που σχετίζονται με τον πόλεμο. Σχεδόν το ένα τρίτο του ρωσικού προϋπολογισμού πηγαίνει τώρα στην εθνική άμυνα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 6% του ΑΕΠ , και φέτος η άμυνα υπερβαίνει τις κοινωνικές δαπάνες. Παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική βιομηχανία όπλων , η μεταποιητική παραγωγή έχει εκτοξευθεί σε τομείς που σχετίζονται με τον πόλεμο, όπως η πληροφορική, τα ηλεκτρονικά και τα οπτικά, τα τελικά μεταλλικά προϊόντα και τα οχήματα», προσθέτουν.
Το ΔΝΤ αυξάνει την ανάπτυξη της Ρωσίας
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγκάστηκε μάλιστα για πολλοστή φορά, να αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας. Στην τελευταία του έκθεση αναφέρει ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2024 και 1,8% το 2025, αναθεωρώντας προς τα πάνω κατά 0,6 και 0,7 μονάδες τις εκτιμήσεις του, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.
Το ΔΝΤ είχε κάνει ήδη ένα σοβαρό εσφαλμένο υπολογισμό στην αρχή του πολέμου το 2022, όταν προέβλεψε μια σχεδόν διψήφια ύφεση στη Ρωσία. Τέλος, το ρωσικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,1% εκείνο το έτος, ενώ η ανεργία παραμένει στο 3,2%.
Λόγω των κυρώσεων, οι ρωσικές εξαγωγές μπορεί να μειώθηκαν κατά 28%, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη ο ρόλος που διαδραματίζει η Κίνα, για παράδειγμα, στη διατήρηση της πολεμικής οικονομίας και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας»
Πενταπλάσιο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ρωσίας, ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης για τη μέτρηση της ανάπτυξης μιας χώρας, αυξάνεται πέντε φορές ταχύτερα από αυτό της Ευρωζώνης.
Το 2024, το ρωσικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο 5,6% έναντι 0,5% στην ευρωζώνη. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αυτή η αύξηση δεν οφείλεται μόνο στην ισχυρή ανάπτυξη της Ρωσίας, αλλά έχει επίσης μεγάλη σχέση με τη μείωση του πληθυσμού. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ρωσία είχε περίπου 146 εκατομμύρια πολίτες από τα 149 εκατομμύρια ,το 1993.
Προς το παρόν, η Ρωσία φαίνεται να έχει επαρκείς δημοσιονομικούς πόρους για να στηρίξει την πολεμική της προσπάθεια. Τα υψηλότερα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου μείωσαν προσωρινά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο πριν από δύο μήνες είχε φτάσει τα 1,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια, σχεδόν το σύνολο του ελλείμματος που είχε προγραμματιστεί για το 2024.
Στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση δαπανών κατά 25% τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, η πρόβλεψη για τα έσοδα που βασίζεται στην αισιόδοξη υπόθεση της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, παραμένει ευάλωτη, λόγω της σκλήρυνσης των κυρώσεων, τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου» εκτιμά το Atlantic Council.
Αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις
Το Ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους Ρώσους, καθώς οι δαπάνες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζει να ασκεί πίεση στα δημόσια οικονομικά. Το σχέδιο του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών, που θα πρέπει να εγκριθεί από τη Δούμα, είναι να αυξηθεί ο φόρος επί των εταιρικών κερδών στο 25% από 20%.
Το Κρεμλίνο θέλει να συγκεντρώσει πρόσθετους φόρους, ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (29,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2025, με το 50% να προέρχεται από τον υψηλότερο εταιρικό φόρο.