Skip to main content

Γιατί ο ΟΠΕΚ+ ανοίγει αθόρυβα τις βάνες του πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ φαίνεται μεν ότι συμφώνησε να επεκτείνει μέρος των περικοπών, αλλά σε αθροιστικούς όρους αυτό που κάνει το καρτέλ ήταν να αρχίσει να ανοίγει τις στρόφιγγες πετρελαίου.

Οι 24 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να παρατείνουν τις μειώσεις στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά τρία εκατομμύρια βαρέλια μέχρι τα τέλη του 2025.

Μια κίνηση αναμενόμενη από την αγορά, καθώς το καρτέλ του μαύρου χρυσού στοχεύει στη στήριξη των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου σε ένα πλαίσιο χαμηλής ζήτησης, υψηλών επιτοκίων και ανταγωνισμού με το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Αν και προς το παρόν δεν έχουν δημοσιευτεί συγκεκριμένες λεπτομέρειες, καθώς οι χώρες μέλη συνηθίζουν να αναφέρουν χωριστά τα στοιχεία, ο ΟΠΕΚ φαίνεται μεν ότι συμφώνησε να επεκτείνει μέρος των περικοπών, αλλά σε αθροιστικούς όρους αυτό που κάνει το καρτέλ ήταν να αρχίσει να ανοίγει τις στρόφιγγες πετρελαίου. «Σιγά σιγά και αθόρυβα», όπως λένε στη «Ναυτεμπορική» παράγοντες της αγοράς.

Η ίδια η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ παρουσιάζει έναν πίνακα στον οποίο φαίνεται ότι οι χώρες του καρτέλ θα μπορέσουν να αυξήσουν σιγά σιγά την παραγωγή πετρελαίου τους ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους για να αντιστρέψουν τις εθελοντικές περικοπές που συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο του 2023.

Όπως αποκαλύπτεται από τον πίνακα του ΟΠΕΚ+, μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 η Ρωσία θα παράγει ήδη 100.000 βαρέλια περισσότερα ημερησίως από ό,τι σήμερα, η Σαουδική Αραβία θα αντλεί σχεδόν 500.000 περισσότερα βαρέλια, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα παράγουν επίσης περίπου 100.000 βαρέλια περισσότερα. Αυτή η ανατροπή των περικοπών θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή σε λίγο περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Δεν αναμενόταν η σταδιακή περικοπή

Προς το παρόν, οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ανέρχονται σε 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και αποτελούν το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

«Το σχέδιο σταδιακής κατάργησης ήταν κάτι νέο που δεν αναμενόταν», αναφέρει η Danske Bank σε σημείωμα στους πελάτες της που δημοσιεύτηκε σήμερα. «Αυτό το σχέδιο περικοπών, αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αντιπροσωπεύει την αρχή του τέλους των ίδιων των περικοπών σε μια αγορά που είναι καλά εφοδιασμένη και όπου η ζήτηση έχει αρχίσει να επιβραδύνεται νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται υψηλότερες τιμές για να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδια του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+, μάλιστα, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ολοκλήρωσε την πώληση μετοχών, ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Aramco, συγκεντρώνοντας κεφάλαια για να βοηθήσει στην πληρωμή των σχεδίων του Μπιν Σαλμάν.

Αλλά και η Ρωσία θέλει μεγαλύτερα έσοδα για να διατηρήσει την οικονομική της ανάπτυξη και την εσωτερική σταθερότητα, παρά τις τεράστιες δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συμφωνία στοχεύει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις τιμές του αργού, ενώ χαλαρώνει τους περιορισμούς της παραγωγής που έχουν εκνευρίσει ορισμένα μέλη, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Νίκη των Εμιράτων

Τα Εμιράτα έλαβαν μάλιστα το πράσινο φως για ημερήσια αύξηση κατά 300.000 βαρέλια στον στόχο παραγωγής τους για το επόμενο έτος, καθιστώντας τα μάλιστα τον ξεκάθαρο νικητή των διαπραγματεύσεων της Κυριακής.

Τα Εμιράτα έχουν επενδύσει πολλά σε νέα έργα πετρελαίου τα τελευταία χρόνια και έχουν συγκρουστεί σποραδικά με το Ριάντ για το επίπεδο παραγωγής. Μια διένεξη που ξέσπασε μάλιστα το 2021, είχε απειλήσει να διαλύσει το καρτέλ.

«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες στο εσωτερικό του καρτέλ, λέει ο Μούκες Σάντεβ, αναλυτής της Rystad Energy. «Οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που έχουν δηλωθεί επίσημα, απειλώντας τη στρατηγική του καρτέλ. Το πρώτο τρίμηνο, το Ιράκ και το Καζακστάν υπερέβησαν τις ποσοστώσεις τους. Αλλά και η ίδια Ρωσία κατέγραψε υπερπαραγωγή τον Απρίλιο»!

Από την προηγούμενη συνάντηση ΟΠΕΚ+, τον περασμένο Νοέμβριο, το καρτέλ κατάφερε να διατηρήσει τις τιμές του αργού αρκετά σταθερές – το αμερικανικό αργό γύρω στα 77 δολάρια και το Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι.  «Ωστόσο, η νευρικότητα μέσα στο καρτέλ είναι εμφανής: Όσο διαρκούν οι περικοπές, το καρτέλ αντιμετωπίζει τη συνεχή απώλεια μεριδίου αγοράς. Είναι αλήθεια ότι πουλάει κάθε βαρέλι αργού πετρελαίου σε υψηλότερη τιμή, αλλά πουλάει όλο και λιγότερα βαρέλια πετρελαίου», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες

Με βάση τη νέα συμφωνία, οκτώ κράτη μέλη θα έχουν επιστρέψει περίπου 750.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά μέχρι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με υπολογισμούς των αναλυτών του Bloomberg.

Κάποιοι αναλυτές εξέφρασαν μάλιστα ανησυχία για την ικανότητα της αγοράς να απορροφήσει επιπλέον βαρέλια από τον Οκτώβριο. Αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν ότι το σχέδιο για την χαλάρωση των πρόσθετων περικοπών «καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση της παραγωγής σε χαμηλά επίπεδα εάν η αγορά αποδειχθεί πιο αδύναμη από τις ανοδικές προσδοκίες του ΟΠΕΚ».

Η συμφωνία της Κυριακής διαλύει, πάντως, έστω και προσωρινά, τα σύννεφα που είχαν συσσωρευτεί πάνω από τον ΟΠΕΚ+. Σύννεφα που έθεταν πιθανώς σε κίνδυνο τις προσπάθειες του καρτέλ να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.