Skip to main content

«Στα ίχνη του αφρικανικού χρυσού»: Έως 474 τόνοι εξάγονται κάθε χρόνο λαθραία

Σύμφωνα με ελβετική ΜΚΟ, το λαθρεμπόριο χρυσού στην αφρικανική ήπειρο υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2012 και 2022

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις το λαθρεμπόριο χρυσού στην Αφρική. Σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής ΜΚΟ SWISSAID, τόνοι χρυσού, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταφέρονται λαθραία από την αφρικανική ήπειρο στο Ντουμπάι, προτού εξαχθούν, νομότυπα, σε άλλες χώρες.

Στην έκθεση της με τίτλο «Στα ίχνη του αφρικανικού χρυσού», η μη κυβερνητική οργάνωση υπογραμμίζει πως «από 321 ως 474 τόνοι χρυσού» εξάγονται κάθε χρόνο λαθραία από την ήπειρο, με τον παράνομο τζίρο να κυμαίνεται από «24 ως 35 δισεκατομμύρια δολάρια».

Σύμφωνα με τη SWISSAID, το λαθρεμπόριο υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ του 2012 και του 2022.

Στην Αφρική παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού στην υφήλιο, με την Γκάνα, τη Νότια Αφρική, το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο στην κορυφή της κατάταξης βάσει των ποσοτήτων που εξορύσσονται.

Ο χρυσός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για τις αφρικανικές οικονομίες. Όπως τονίζει η οργάνωση, ο χρυσός αποτελεί «πηγή εισοδήματος για εκατομμύρια μικρούς μεταλλωρύχους», «βασική πηγή εσόδων πολλών κρατών», αλλά και «εργαλείο χρηματοδότησης ενόπλων οργανώσεων» και «αιτία σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρύπανσης του περιβάλλοντος».