Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Μάλτας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έντουαρντ Σικλούνα, θα οδηγηθεί αυτή την εβδομάδα ενώπιον του δικαστηρίου, κατηγορούμενος για απάτη και υπεξαίρεση. Έρχεται έτσι να προστεθεί σε μια όχι και τόσο μικρή λίστα τραπεζιτών που έχουν αναλάβει καθήκοντα στην ΕΚΤ και έχουν αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, καταδίκες ή ακόμα και ποινή φυλάκισης.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Politico, οι περισσότερες τέτοιες περιπέτειες με τον νόμο σχετίζονται με περιόδους κατά τις οποίες οι ίδιοι είτε είχαν ρόλο στην εποπτεία εθνικών τραπεζών είτε υπηρέτησαν ως υπουργοί Οικονομικών. Καμία από τις υποθέσεις δεν φαίνεται να προέκυψε από την άσκηση νομισματικής πολιτικής, τη βασική αποστολή της ΕΚΤ.
Στην περίπτωση του Σικλούνα, οι κατηγορίες σχετίζονται με τα όσα φέρεται να γνώριζε και έκανε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, σχετικά με ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων. Απορρίπτει όλες τις κατηγορίες και δεν φαίνεται να σχεδιάζει να παραιτηθεί από τη θέση του.
Το Politico θυμίζει τις πιο τρανταχτές υποθέσεις:
- Ο σοσιαλιστής της Σαμπάνιας, Βέλτεκε
Ο πρώτος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ που είχε περιπέτειες με το νόμο το έκανε με σχεδόν αστείο ύφος, πολύ μακριά από τις πολιτικά χρωματισμένες υποθέσεις που έχουν γίνει πιο διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια. Όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα τραπεζογραμμάτια ευρώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2001, η οικονομική ελίτ της Ευρώπης γιόρτασε το νέο νόμισμα με στυλ στο διάσημο ξενοδοχείο Adlon του Βερολίνου, σε ένα πάρτι που διοργάνωσε η Dresdner Bank. Μεταξύ των καλεσμένων που έπιναν σαμπάνια στην Πύλη του Βρανδεμβούργου ήταν και ο πρόεδρος της Bundesbank Ερνστ Βέλτεκε.
Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης όχι μόνο αποδέχτηκε την πρόσκληση για πάρτι της τράπεζας, αλλά έμεινε για τέσσερα βράδια στη σουίτα Pariser Platz του ξενοδοχείου, ενώ είχε ξεχωριστό δωμάτιο για τον γιο του και τη φίλη του. συμπεριλαμβανομένου. Ο λογαριασμός του ήταν 7.700 ευρώ. Όταν αποκαλύφθηκε, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Μια έρευνα για διαφθορά έληξε με διακανονισμό, βάσει του οποίου του επεβλήθη πρόστιμο 25.000 ευρώ, αν και απέφυγε το ποινικό μητρώο. Παρά την απουσία καταδίκης, η καριέρα του δεν ανέκαμψε ποτέ.
- Η σύντομη περιπέτεια της Λαγκάρντ
Γαλλικό δικαστήριο έκρινε την Κριστίν Λαγκάρντ ένοχη για το πλημμέλημα της αμέλειας σχετικά με απόφαση που ελήφθη, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών το 2008. Ήταν μία υπόθεση που δεν επηρέασε στο ελάχιστο την εικόνα και την καριέρα της Γαλλίδας προέδρου της ΕΚΤ.
- Η αθώωση του Τρισέ
O πρώην διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, είχε επίσης μπλέξει εξαιτίας αποφάσεών του όταν ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομιών της Γαλλίας. Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές είχαν ασκήσει δίωξη εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι παραποίησε τα οικονομικά στοιχεία της Crédit Lyonnais. Ως γενικός γραμματέας ο Τρισέ είχε καθήκον να επιβλέπει τα οικονομικά όλων των κρατικών επιχειρήσεων. Κατηγορήθηκε λοιπόν για χειραγώγηση των οικονομικών καταστάσεων της τράπεζας, προκειμένου να «κουκουλώσει» τα προβλήματά της, όταν ήταν στο χείλος του γκρεμού. Οι εισαγγελικές αρχές εισηγήθηκαν 10μηνη κάθειρξη, αλλά τελικά αθωώθηκε.
- Η 4ετης κάθειρξη για τον Φάτσιο
Το 2011 ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, Αντόνιο Φάτσιο, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών – ποινή που στη συνέχεια περιορίστηκε σε 2,5 έτη ύστερα από έφεση. Κρίθηκε ένοχος για χειραγώγηση της αγοράς. Ουσιαστικά κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για να ευνοήσει μία ιταλική τράπεζα έναντι της ολλανδικής ABN AMRO στη μάχη για την εξαγορά της Banca Antonveneta.
- Η πτώση του Ρίμσεβιτς
Παλεύοντας επί του παρόντος για την ακύρωση της ποινής φυλάκισής του, ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Ιλμάρς Ρίμσεβιτς, κρίθηκε ένοχος τον περασμένο Δεκέμβριο για αποδοχή δωροδοκιών και ένα ταξίδι για ψάρεμα στη Ρωσία, από μετόχους μιας τράπεζας που δεν είναι πλέον σε λειτουργία. Ο Ρίμσεβιτς, ο οποίος επιμένει στην αθωότητά του, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση και σε δήμευση περιουσιακών στοιχείων. Η ΕΚΤ αρχικά στάθηκε στο πλευρό του, θέλοντας να υπερασπιστεί ένα δικό της πρόσωπο, στο όνομα της προστασίας της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές παρεμβάσεις. Ωστόσο το 2021 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι ενέργειές του «προφανώς δεν διαπράχθηκαν υπό την επίσημη ιδιότητά του» και επομένως δεν καλύπτονταν από θεσμική ασυλία.
Ο Ρίμσεβτις δεν έχει μπει στη φυλακή. Αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της έφεσής του. Τώρα, ωστόσο, αντιμετωπίζει ακόμη δύο ξεχωριστές ποινικές κατηγορίες, για πίεση μάρτυρα να δώσει ψευδή κατάθεση και για εικαζόμενη αγορά και χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού Covid-19.