Skip to main content

Κίνα: Το ΔΝΤ αναβαθμίζει στο 5% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη

REUTERS/Aly Song

Αναθεώρηση του ΔΝΤ επί τα βελτίω

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε την Τετάρτη την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας φέτος στο 5%, από 4,6% προηγουμένως, λόγω των «ισχυρών» στοιχείων του α’ τριμήνου και των πρόσφατων μέτρων πολιτικής για την τόνωση της δραστηριότητας.

Η αναβάθμιση ήρθε μετά την επίσκεψη του ΔΝΤ στην Κίνα για τακτική αξιολόγηση. Ο οργανισμός αναμένει τώρα η οικονομία της Κίνας να αναπτυχθεί κατά 4,5% το 2025, από την προηγούμενη πρόβλεψη 4,1%.

Αλλά μέχρι το 2029, αναμένεται ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 3,3% λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της βραδύτερης αύξησης της παραγωγικότητας. Αυτό είναι χαμηλότερο ποσοστό από την προηγούμενη πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 3,5% μεσοπρόθεσμα.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, από τις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας για δεκαετίες, έχει επιβραδυνθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, ιδίως λόγω της κρίσης χρέους εταιρειών του τομέα των ακινήτων, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

Η μείωση των δαπανών των νοικοκυριών και ο αποπληθωρισμός επιβαρύνουν επίσης την ανάπτυξη.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ εξήρε μέτρα που ανακοίνωσε το Πεκίνο για να τονωθεί η αγορά ακινήτων.

«Η διόρθωση σε εξέλιξη της αγοράς κατοικίας, απαραίτητη για να κατευθυνθεί ο τομέα προς πιο βιώσιμο δρόμο, πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε ο θεσμός.

Ωστόσο έκρινε πως πακέτο «πληρέστερων μέτρων θα διευκόλυνε την αποτελεσματικότερη και λιγότερο δαπανηρή μετάβαση», παρέχοντας ταυτόχρονα «προστασία έναντι κινδύνων επιδείνωσης» της κατάστασης στην αγορά.

Με πληροφορίες από CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ