Ένας δισεκατομμυριούχος σας δίνει 1.000 δολάρια. Μπορείτε να τα κρατήσετε, αρκεί να δωρίσετε τα μισά. Τι κάνετε με τα υπόλοιπα;
Η τάξη των αποφοίτων του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Dartmouth αντιμετώπισε αυτή την ερώτηση το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν περίπου 1.000 φοιτητές έλαβαν έκαστος από μία επιταγή των 1.000 δολαρίων ο καθένας ως μέρος ενός δώρου – έκπληξη από τον δισεκατομμυριούχο ομιλητή Rob Hale Jr, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Granite Telecommunications είπε στην τάξη του 2024 ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ήμισυ του ποσού όπως ήθελαν και το άλλο μισό έπρεπε να δοθεί σε έναν «άξιο σκοπό». Μερικοί σχεδιάζουν να πληρώσουν τη δόση του φοιτητικού τους δανείου, άλλοι να κάνουν μία μικρή επένδυση και άλλοι να χρηματοδοτήσουν ταξίδια ή να καλύψουν πιο πεζά έξοδα της καθημερινότητας.
Όσον αφορά στο φιλανθρωπικό μισό, οι απόφοιτοι λένε ότι η απόφαση είναι πιο δύσκολη, γιατί πρέπει να εξετάσουν πού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και πού θα αξιοποιηθούν καλύτερα. «Ίσως κάποια από αυτά τα παιδιά να μην έχουν τους πόρους διακριτικής ευχέρειας για να δώσουν ακόμη χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς», είπε ο Hale. «Αλλά αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι και πόσο μπορεί να κάνει και τους ίδιους χαρούμενους, τότε ίσως αυτό γίνει τρόπος ζωής για αυτούς».
Όσο πιο γρήγορα αρχίζει κάποιος να προσφέρει σε φιλανθρωπίες, τόσο πιο πιθανό να του γίνει συνήθεια
Έρευνα του Πανεπιστήμιο του Πρίνστον υποδηλώνει ότι όσο πιο νωρίς στη ζωή αρχίζουν οι άνθρωποι να προσφέρουν σε φιλανθρωπίες, τόσο πιο πιθανό είναι να τους γίνει συνήθεια.
Ο 21χρονος John Goncalves είπε στη WSJ ότι θα χρησιμοποιούσε τα αρχικά 500 δολάρια για να καλύψει τα περισσότερα από τα έξοδα μετακόμισής του καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει διδακτορικό πρόγραμμα το φθινόπωρο. Σκοπεύει να μοιράσει το άλλο μισό σε δύο τοπικές τράπεζες τροφίμων. «Απλώς σκέφτηκα ότι θα ήταν ίσως καλύτερο να κρατήσω τα χρήματα στην κοινότητά μου», είπε.
Η Amy Nickerson, 22 ετών, σχεδιάζει να τα βάλει σε έναν λογαριασμό, για να ξεκινήσει τις αποταμιεύσεις της. Κάποιοι από τους φίλους της στο σχολείο βάζουν τα μετρητά για τα έξοδα για ένα ομαδικό ταξίδι στην Τάμπα της Φλόριντα.
Η Jenna Correia, 22 ετών, δούλευε σε δύο δουλειές καθόλη τη διάρκεια των σπουδών της για να τα βγάλει πέρα. Μέχρι τώρα, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίζει τακτικά μια φιλανθρωπική οργάνωση. Αφού έλαβε το δώρο, η Correia ένιωσε υποχρεωμένη να πάρει μια γρήγορη απόφαση για το σε ποια φιλανθρωπική οργάνωση θα το δώσει. Καταφύγια ζώων, λογαριασμοί GoFundMe και τράπεζες τροφίμων είναι στις πιο δημοφιλείς επιλογές των αποφοίτων.