Η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο είναι η Φρανσουάζ Μπετανκούρ. Η κληρονόμος της αυτοκρατορίας L’Òreal διαθέτει μια περιουσία, ύψους 101 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταλαμβάνοντας την 14η θέση μεταξύ των υπερπλουσίων στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index .
Ωστόσο, η Φρανσουάζ Μπετανκούρ δεν καταφέρνει να εκπροσωπήσει τη Γαλλία ως τον πλουσιότερο άνθρωπο στη χώρα, ένα βραβείο που ανήκει στον Μπερνάρ Αρνό, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της LVMH Moët, του κορυφαίου ομίλου ειδών πολυτελείας στον κόσμο με περιουσία 186,2 δισ. Άλλωστε, μόλις σε επτά χώρες στον κόσμο, οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι γυναίκες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Μαρία Αγγελικούση
Η Μαρία Αγγελικούση είναι το πλουσιότερο μέλος της ελληνικής ναυτιλίας, με περιουσία που εκτιμάται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η 42χρονη Χιώτισσα ακολούθησε τα βήματα του παππού της, Αντώνη Β. Αγγελικούση, θρυλικού μεγιστάνα της ναυτιλίας και ιδρυτή της εταιρείας Angelicoussis Shipping Group Limited (ASGL),αλλά και του πατέρα της, από τον οποίο κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση.
Η Μαρία Αγγελικούση, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του αείμνηστου πατέρα της, Ιωάννη Αγγελικούση, στις 10 Απριλίου του 2021, αποδεικνύει ότι αν και σπούδασε και άσκησε το επάγγελμα του γιατρού στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι το 2008 και προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της σε χώρες της Αφρικής, έχει τη ναυτιλία στο DNA της.
Η «βασίλισσα» του λιθίου
Στην Αυστραλία πλουσιότερος άνθρωπος είναι η 71χρονη Τζίνα Ράινχαρτ. Με περιουσία 22,8 δισ. δολαρίων κατατάσσεται στην 84η θέση μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.Είναι κόρη του γεωλόγου Λαντ Χάνκοκ και ιδρυτή της Hancock Prospecting, μιας μεγάλης αυστραλιανής εταιρείας ορυχείων και γεωργικών προϊόντων. Μετά το θάνατο του πατέρα της το 1992, η Ράινχαρτ έγινε εκτελεστική πρόεδρος της Hancock Prospecting Pty Limited (HPPL) και του ομίλου εταιρειών HPPL. Τώρα, αυτή η επιχειρηματίας επιδιώκει να μεταφέρει την επιχείρησή της στην παραγωγή λιθίου, ενός ορυκτού που σχετίζεται με την πράσινη ενέργεια και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρονικές συσκευές και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Περιέργως, η Ράινχαρτ αρνήθηκε κάποτε την κλιματική αλλαγή και τώρα πλουτίζει (περισσότερο) με την πράσινη ενέργεια.
Η Ριάνα στα Μπαρμπάντος
Η Ρόμπιν Ριάνα Φέντυ, περισσότερο γνωστή απλά ως Ριάνα, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στα νησιά Μπαρμπάντος ,με καθαρή περιουσία που φτάνει έως και 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes . Εδώ και χρόνια γνωστή ως τραγουδίστρια και ηθοποιός, είναι όμως και σχεδιάστρια και επιχειρηματίας ενώ συνεχίζει να κερδίζει έσοδα για σχεδόν 20 χρόνια μετά την επιτυχία του πρώτου της άλμπουμ, Music of the Sun, το οποίο πούλησε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη λίστα Billboard 200.
Ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας της Ριάνα, προέρχετα, εκτός από τη μουσική, από τη μάρκα εσωρούχων του Savage Fenty, υπό την πολυτελή ομάδα LVMH. Ομοίως, είναι επίσης η πρώτη που δημιούργησε μια πρωτότυπη επωνυμία για τον εν λόγω γαλλικό όμιλο.
Η Χιλιανή «αυτοκράτειρα» του χαλκού
Η 82χρονη Ιρις Φοντμπόνα με περιουσία 34,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Χιλή και βρίσκεται στην 46η θέση στον κόσμο. Είναι χήρα του Αντρόνικο Λούκσιτς Αμπαρόα,ενός επιχειρηματία κροατικής καταγωγής και ιδρυτή της μεγαλύτερης οικονομικής αυτοκρατορίας της Χιλής, της Antofagasta, με έδρα το Σαντιάγο και από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού στον κόσμο.
Μετά το θάνατο του άνδρα της το 2005 η Φοντμπόνα έγινε διαχειρίστρια της τεράστιας περιουσίας του και βρέθηκε στην πέμπτη θέση της λίστας με τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι το φιλανθρωπικό της έργο, καθώς ηγείται της Telethon, μιας οργάνωσης που βοηθά παιδιά και νέους με κινητικές αναπηρίες.
Η Τσέχα
Η Ρενάτα Κελνέροβα είναι συνώνυμη με μια αυτοκρατορία τηλεπικοινωνιών, μέσων ενημέρωσης, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα την Πράγα. Ελέγχει όμιλο PPF Group, έναν επενδυτικό οίκο στην Ανατολική Ευρώπη με περιουσιακά στοιχεία 42,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανέλαβε την επιχείρηση όταν πριν τρία χρόνια σκοτώθηκε ο σύζυγός της σε συντριβή ελικοπτέρου,. Απασχολεί 61.000 άτομα και δραστηριοποιείται σε 25 χώρες.
Η PPF είναι ίσως πιο γνωστή ως ιδιοκτήτης ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών σε έξι χώρες σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεφωνίας της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Οι επενδύσεις του ομίλου με έδρα το Άμστερνταμ περιλαμβάνουν την Home Credit, την Air Bank και την O2 Czech Republic.
Η «βασίλισσα» της Μπύρας
Η 69χρονη Σαρλίν ντε Καρβάλιο -Χάινεκεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ολλανδία με περιουσία περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι η μοναδική κληρονόμος της αυτοκρατορίας ζυθοποιίας του πατέρα της Φρέντι Χάινεκεν και φέρεται να λαμβάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε μερίσματα από τη συμμετοχή της στη Heineken.
Μετά το θάνατο του πατέρα της, η Σαρλίν έγινε επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας της δεύτερης μεγαλύτερης ζυθοποιείας στον κόσμο. Έχει πλειοψηφικό ποσοστό 25%.
Το μυστικό για την επιτυχία, εκτός από τη συνταγή της για κριθάρι και λυκίσκο, υπάρχει στη στρατηγική μάρκετινγκ και την εικόνα της εταιρείας στη γευστική μνήμη του κοινού της. Και αυτό το γεγονός έχει πολύ στο μυαλό της η κληρονόμος της αυτοκρατορίας της μπύρας αφού αρχικά εργάστηκε στη διαφήμιση για πολλά χρόνια.
Η μεγιστάνας του φελλού
Στα 89 της, η Μαρία Φερνάντα Αμορίμ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Πορτογαλία με περιουσία 6,15 δισ. δολαρίων.
Η άνοδός της στη λίστα των πλουσιότερων ήρθε με τον θάνατο του συζύγου της και επιτυχημένου επιχειρηματία Αμέρικο Αμορίμ το 2017. Τότε ήταν που η Μαρία Φερνάντα ανέλαβε την Corticeira Amorim ή Amorim Cork, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φελλού στον κόσμο.
Εκτός από το φελλό, η Μαρία Φερνάντα πρόσθεσε τις επενδύσεις της σε τραπεζικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και στην εταιρεία πετρελαίου Galp Energia, της οποίας προεδρεύει αυτή τη στιγμή η κόρη της.