Skip to main content

Συναγερμός για το Βέλγιο και την «δίψα» του για δανεισμό

Μεσίστιες οι σημαίες του Βελγίου και της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου (©Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

Εκτιμήσεις ότι σύντομα θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη αναλογία χρέους της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα και την Ιταλία

Δέσμιο ενός δυσλειτουργικού πολιτικού συστήματος, ξοδεύει πάνω από τις δυνατότητές του, γεγονός που το οδηγεί σε μια πορεία διαρκώς αυξανόμενου χρέους. Με πληθυσμό στο μέγεθος του Οχάιο και ελαφρώς μικρότερο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, η έλλειψη αυτοσυγκράτησης του Βελγίου που επισκιάζει τα δημόσια οικονομικά του, μοιάζει όλο και περισσότερο με εκείνη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αλλά χωρίς την ασυλία που συνεπάγεται το τύπωμα του δολαρίου, 

Βέβαια, όπως και με τις ΗΠΑ, οι επενδυτές δεν φαίνεται να θορυβούνται προς το παρόν, από την αδηφαγία για δανεισμό. Αλλά το Βέλγιο, που οδεύει προς τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όπως αναφέρει το Bloomberg έχει μπει σε τροχιά δημιουργίας των χειρότερων ελλειμάτων της Δυτικής Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια, ,  μια κατάσταση που ίσως  αποτελέσει δοκιμασία για την αποφασιστικότητα της ΕΕ να επιβάλει εκ νέου δημοσιονομική πειθαρχία.

«Σίγουρα, η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο Peter Vanden Houte, οικονομολόγος της  ολλανδικής πολυεθνικής εταιρείας τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ING, στις Βρυξέλλες. «Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το Βέλγιο μπορεί πράγματι να είναι ευάλωτο σε οικονομικές αναταραχές».

Ασταμάτητη πορεία εν μέσω πολιτικής στασιμότητας

Η φαινομενικά ασταμάτητη πορεία προς την αύξηση του χρέους είναι το προϊόν της πολιτικής στασιμότητας σε μια διαιρεμένη χώρα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο και τον επτακομματικό συνασπισμό του- και οι εκλογές στις 9 Ιουνίου πιθανώς δεν θα το αλλάξουν αυτό.

Όπως και οι ΗΠΑ, το χρέος του Βελγίου ως ποσοστό του ΑΕΠ υπερβαίνει ήδη το 100% και η αναλογία αυτή θα αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και στις δύο χώρες μέχρι το 2029, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πλησιάζει την τρίτη μεγαλύτερη αναλογία χρέους της ευρωζώνης

Μάλιστα, πολύ σύντομα θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη αναλογία χρέους της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα και την Ιταλία, κάτι που υποδαυλίζεται από τα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα περίπου 4% έως 5%, συμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ – μόλις μια ποσοστιαία μονάδα περίπου λιγότερο από τις ΗΠΑ.

«Τράβηγμα του αυτιού»

Παρόλο που μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία άρχισαν πρόσφατα να δανείζονται περισσότερο, στοχεύουν τουλάχιστον σε ελλείμματα που βρίσκονται πιο κοντά στο επίπεδο του 3% που υποτίθεται ότι επιτάσσει η Κομισιόν.

Ωστόσο και αυτές αναμένεται να  δεχθούν σύντομα τις επιπλήξεις της ΕΕ, με το Βέλγιο πιθανότατα να υποστεί σοβαρό έλεγχο για την έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εύθραυστο πολιτικό σύστημα

Οι όποιες φιλοδοξίες για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της έχουν διαλυθεί ως μέρος των συμβιβασμών που είναι εγγενείς σε ένα εύθραυστο πολιτικό σύστημα.

Χρειάστηκε μια αντιπαράθεση που διήρκεσε σχεδόν 500 ημέρες για να σχηματιστεί η σημερινή κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2019 και οι συνεχιζόμενες εντάσεις τορπίλισαν τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τη φορολογία που εγκαταλείφθηκαν πέρυσι.

Ενώ η πόλωση που φουντώνει μεταξύ του ολλανδόφωνου βορρά και του γαλλόφωνου νότου αποτελεί εδώ και καιρό πρόβλημα στη χώρα των σχεδόν 12 εκατομμυρίων κατοίκων, τα επακόλουθα των εκλογών του Ιουνίου θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Η αυξανόμενη υποστήριξη προς ένα λαϊκιστικό κόμμα θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα. Η ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική ομάδα Vlaams Belang, η οποία εδώ και καιρό ζητά την απόσχιση της βόρειας περιοχής της Φλάνδρας, συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 25% εκεί.

Στο τηλεσκόπιο των οίκων αξιολόγησης

Οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας παρακολουθούν στενά την χώρα καθώς τόσο η Fitch Ratings όσο και η Scope Ratings προβλέπουν αρνητικές προοπτικές.

«Φαίνεται ότι ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας μεσοπρόθεσμα είναι υπαρκτός», δήλωσε ο Dario Messi, στρατηγικός αναλυτής στην Julius Baer.

Αυτό που έχει υποστηρίξει την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μέχρι τώρα, είναι ο πλούτος της. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Βελγίου, προσαρμοσμένο ως προς την αγοραστική δύναμη, ήταν το έκτο υψηλότερο στην ΕΕ πέρυσι. 

naftemporiki.gr