«Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί», προειδοποίησε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι η επιβράδυνσή του δεν σημαίνει ότι η κατάσταση είναι βιώσιμη.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελβετικό Ινστιτούτο Διεθνών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξέφρασε αμφιβολίες για τη λεγόμενη «ήπια προσγείωση», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα της ασθενούς παγκόσμιας ανάπτυξης και τις αποκλίσεις μεταξύ των προηγμένων οικονομιών.
«Ακούμε να επανεμφανίζεται ο όρος “ήπια προσγείωση”, που θα είναι το πιθανό αποτέλεσμα φέτος», συνέχισε. «Αλλά κρατήστε τις ζώνες σας γιατί δεν έχουμε προσγειωθεί ακόμα», πρόσθεσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτώση και πολλές κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν ήδη πώς θα μειώσουν τα επιτόκιά τους ή έχουν αρχίσει να τα μειώνουν. Αλλά ο πληθωρισμός υποχωρεί, όμως δεν έχει εξαλειφθεί», εξήγησε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, ο κόσμος πρέπει πάνω από όλα να δώσει προσοχή σε ένα άλλο οικονομικό στοιχείο: την ανάπτυξη.
Η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται, στην πραγματικότητα, σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Στα μέσα Απριλίου, το ΔΝΤ αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2024, εκτιμώντας ότι θα φτάσει στο 3,2% (έναντι 3,1% που αναμενόταν προηγουμένως). Το ΔΝΤ αύξησε μεν την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά τόνισε τις αποκλίσεις στην ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών.
Αντίθετα, ο ΟΟΣΑ, προβλέπει ανάπτυξη 3,1% στον κόσμο φέτος και 3,2% το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες και μια σειρά από μεγάλες αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες ,που είναι αντιμέτωπες με πιο υποτονική δραστηριότητα».
«Τσουνάμι» η τεχνητή νοημοσύνη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν εντυπωσιακή οικονομική υγεία πέρυσι με ανάπτυξη 2,5% χάρη στη σταθερή κατανάλωση, ακόμη και αν επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο.
Η Ινδία επίσης αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 6,6% φέτος και η Βραζιλία 1,9%. Από την άλλη πλευρά, η ευρωζώνη έχει βυθιστεί σε στασιμότητα εδώ και ενάμιση χρόνο και μόλις βγήκε από την ύφεση το πρώτο τρίμηνο.
Εκτός όμως από το πρόβλημα της αποκλίνουσας ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει βαθιές αλλαγές με την τεχνητή νοημοσύνη, υπογράμμισε επίσης η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η τεχνητή νοημοσύνη κινδυνεύει να χτυπήσει την αγορά εργασίας «σαν τσουνάμι», με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να έχουν «πολύ λίγο χρόνο» για να προετοιμαστούν για αυτήν την αλλαγή, προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Διαμαρτυρίες από ακτιβιστές
Την ομιλία της επικεφαλής του ΔΝΤ στη Ζυρίχη διέκοψαν πάντως πέντε φορές ακτιβιστές που ήρθαν για να διαμαρτυρηθούν για το χρέος των φτωχών χωρών και την κλιματική αλλαγή.
Την ώρα που η Γκεοργκίεβα παρουσίαζε την ανάλυσή της για την οικονομική κατάσταση, μια νεαρή γυναίκα σηκώθηκε και την ρώτησε για τις ανισότητες Βορρά-Νότου. Στη συνέχεια, άλλοι ακτιβιστές τη διέκοψαν εναλλάξ πριν μια μικρή ομάδα πέντε ατόμων αναρτήσει ένα πανό για να απαιτήσει τη διαγραφή του χρέους των φτωχών χωρών.