Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει πολλά για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό συνάδει με τη μακροχρόνια φιλοσοφία του να αποφεύγει την τεχνολογία που θεωρεί ότι είναι πέρα από τις δυνατότητές του.
Και το τεράστιο μερίδιό του στην Apple – το οποίο ωστόσο μειώθηκε πριν τρεις μήνες- προέκυψε περισσότερο ως έμπνευση που σχετίζεται με την καταναλωτική της επιτυχία, παρά ως τεχνολογικό στοίχημα, όπως δήλωσε ο ίδιος το Σαββατοκύριακο, στην ετήσια συνάντηση της Berkshire Hathaway.
Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Berkshire δεν μπόρεσε να αποφύγει την συζήτηση για το θέμα, καθώς παραμένει ζήτημα που απασχολεί τους μετόχους.
Χαρακτηρίζοντας την τεχνητή νοημοσύνη ριζοσπαστική, ο Μπάφετ την παρομοίασε με ένα «τζίνι» που «μόλις βγει από το μπουκάλι, ίσως έχει καταστροφικές συνέπειες»
«Θυμίζει την αυγή των πυρηνικών όπλων και των απρόβλεπτων συνεπειών τους, και μεταξύ των βαθιών ερωτημάτων που εγείρει είναι το τι θα συμβεί με την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο που θα προκύψει» ανέφερε.
«Και τι θα κάνει ο κόσμος με τόσο ελεύθερο χρόνο;»
Εκεί που εστίασε ο Μπάφετ, σχετικά με τον αντίκτυπό της AI είναι το ερώτημα, που «κανείς δεν μπορεί να απαντήσει» με σιγουριά
«Μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια ποσότητα ελεύθερου χρόνου. Και τι θα κάνει ο κόσμος με τόσο ελεύθερο χρόνο;», αναρωτήθηκε, συνδέοντάς το θέμα με το πώς θα λυθούν τα προβλήματα της παραγωγικότητας (ένας χρόνιος πονοκέφαλος για τους οικονομολόγους) που θα προκύψουν.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας. Ο αντιπρόεδρος της IBM και πρώην επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Gary Cohn δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι η υιοθέτηση της AI γίνεται γρήγορα και η αύξηση της παραγωγικότητας επίσης συμβαίνει, αν και αργά.
«Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα τροφοδοτήσει αργά την οικονομία», δήλωσε ο Cohn, για να προσθέσει: «Δεν νομίζω ότι έχουμε δει την πραγματική ώθηση της παραγωγικότητας χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη».
Ό,τι και να λένε, απολύσεις γίνονται
Πολλές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας, αλλά θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να επικεντρωθούν σε δεξιότητες και καθήκοντα υψηλότερης αξίας, μεταφέροντας στις μηχανές εργασίες που δεν αρέσουν στους ανθρώπους ούτως ή άλλως.
Ωστόσο, περίπου το 37% των επικεφαλής επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα του Resume Builder ανέφεραν ότι η τεχνολογία αντικατέστησε τους εργαζομένους το 2023, με το 44% να δηλώνει ότι φέτος θα ακολουθήσουν περισσότερες απολύσεις.
Βέβαια οι τεχνολογικές εξελίξεις, ιστορικά- όπως η αύξηση της εκβιομηχάνισης – δεν αποδείχθηκαν δολοφόνοι της εργασίας.
Ανάγκη για καθολικό βασικό εισόδημα
Αλλά, λόγω της πιθανής έλλειψης ευκαιριών εργασίας με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ήδη ορισμένοι εμπειρογνώμονες, καθώς και δισεκατομμυριούχοι και πολιτικοί, έχουν εκφράσει την ανάγκη για ένα καθολικό βασικό εισόδημα προκειμένου να συμπληρωθούν χαμηλότεροι ή καθόλου μισθοί και να διατηρηθεί η οικονομία στη ζωή.
Με αυτές τις ανησυχίες και τα αναπάντητα ερωτήματα στο μυαλό του, ο Μπάφετ δήλωσε ότι οι εταιρείες που απαιτούν ανθρώπινη εργασία, όπως η Berkshire Hathaway, πρέπει να αναζητήσουν την ισορροπία μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να τις βοηθήσει να γίνουν πιο αποτελεσματικές χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους.
«Δεν ξέρω πώς θα βεβαιωθώ ότι αυτό θα συμβεί, όπως δεν ξέρω αν είμαι σίγουρος πως όταν χρησιμοποιήσαμε δύο ατομικές βόμβες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε δημιουργήσει κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο αργότερα», κατέληξε ο Μπάφετ.