Θολώνει το όνειρο εκατομμυρίων δανειοληπτών κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων για σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια. Ενώ όλοι περιμέναν μια κατακόρυφη πτώση του Euribor λόγω σημαντικών μειώσεων στα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, η Φρανκφούρτη φαίνεται να αλλάζει πλέον τα σχέδιά της.
Από την αναμενόμενη στις αρχές του χρόνου επτά μειώσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, κατά 25 μονάδες βάσης τη φορά, τώρα αναμένονται μόνο τρεις, και βλέπουμε. «Τον Ιανουάριο οι επενδυτές περίμεναν ότι η ΕΚΤ επρόκειτο να μειώσει το επίσημο επιτόκιο καταθέσεων από το σημερινό 4% στο 2,5% ως το τέλος του χρόνου, αλλά αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα μειωθεί μόνο στο 3,25%», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς. «Αυτό σημαίνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του τριμηνιαίου Euribor, τα οποία εμπειρογνώμονες και αναλυτές λαμβάνουν ως σημείο αναφοράς για τις προβλέψεις τους , δεν πρόκειται να μειωθούν κάτω από το 2,5% στο τέλος του έτους, αλλά θα κινηθούν υψηλότερα»
Στις αρχές του 2024, όλα τα οικονομικά σχέδια έδειχναν ότι η εφετινή χρονιά θα ήταν εξαιρετική για τους πολίτες με στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, μετά από δύο χρόνια ανόδου των τιμών Euribor,-δύο χρόνια με τις πιο μεγάλες αυξήσεις στην ιστορία του δείκτη».
Αναμφίβολα, οι κινήσεις στο Euribor εξαρτώνται και από την αγορά. Οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με διαφορετικούς όρους, που καθορίζουν το επίπεδο του δείκτη.Αλλά τελικά, ο υπεύθυνος για την αυξομείωση του Euribor είναι η ΕΚΤ. Και η αγωνία των δανειοληπτών προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα της ΕΚΤ και των επιτοκίων.
Μικρές προσδοκίες
Από το τέλος της περασμένης χρονιάς, οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ είχαν επηρεάσει θετικά την τιμή του Euribor. Για πρώτη φορά , το Euribor 12μήνου άρχισε να υποχωρεί κάτω από το 4% . Σήμερα διαπραγματεύεται στο 3,72% με τις τράπεζες να περιμένουν τις επιτοκιακές κινήσεις της ΕΚΤ.
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει προεξοφλήσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 6 Ιουνίου. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα περιστέρια και τα γεράκια για το τι θα ακολουθήσει.
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Τα γεράκια αντιδρούν
«Δεν υπάρχει προκαθορισμός περαιτέρω πορείας μετά τον Ιούνιο», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ . Μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ ο Κνοτ δήλωσε στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ότι «η ΕΚΤ δεν πρέπει να αποφασίσει εκ των προτέρων για το πώς θα προχωρήσει η Φρανκφούρτη μετά την πιθανή πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Μεταξύ άλλων, οι νομισματικές αρχές πρέπει να ελέγχουν κάθε τρίμηνο εάν το κόστος εργασίας στη ζώνη του ευρώ μειώνεται πράγματι όπως είχε προβλεφθεί, δήλωσε ο Κνοτ. «Για την περίοδο μετά τον Ιούνιο θα έλεγα: Δεν υπάρχει προκαθορισμός μιας συγκεκριμένης χρονικής διαδρομής Μετά τον Ιούνιο, η ΕΚΤ πρέπει να υιοθετήσει μια προσεκτική στάση», πρόσθεσε.
Η εξέλιξη του κόστους εργασίας και ειδικότερα η αύξηση των μισθών θεωρείται ένας από τους κύριους μοχλούς του πληθωρισμού στην κοινότητα των 20 χωρών της ευρωζώνης Σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ, «η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί εάν οι εταιρείες μπορούν να απορροφήσουν υψηλότερα κόστη μέσω των περιθωρίων κέρδους τους».
Σημαντικές αβεβαιότητες
Όσον αφορά την επίτευξη του στόχου της για τον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει σημαντικές αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να τραβήξουν υπερβολικά τις τιμές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.
«Ενώ αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο μας στο 2% το επόμενο έτος, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές», τόνισε ο Ισπανός τραπεζίτης σε ομιλία του στο Λονδίνο. «Η γεωπολιτική κατάσταση, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, θέτει έναν ιδιαίτερο ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.
Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών έχει «μειωθεί σημαντικά από το ανώτατο όριο του σχεδόν 6% τον Ιούλιο του 2023», είπε ο ντε Γκίντος. «Ωστόσο, από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους η πτώση τους έχει σταματήσει και τους τελευταίους πέντε μήνες για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία διαμορφώθηκε στο 4%. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τη ζώνη του ευρώ αναμένεται να δείξουν αμετάβλητο το ποσοστό πληθωρισμού 2,4% από μήνα σε μήνα για τον Απρίλιο. «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα σε κάθε συνεδρίαση για να καθορίσουμε το κατάλληλο επίπεδο και τη διάρκεια των περιορισμών», είπε ο ντε Γκίντος και πρόσθεσε: «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή των επιτοκίων.»