Στην τέταρτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, πίσω ακριβώς από τον μεγάλο «αντίπαλό» του, Έλον Μασκ, διολίσθησε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της Meta και τα σχόλια του CEO για το τρέχον τρίμηνο, που πυροδότησαν τη μεγαλύτερη πτώση στη μετοχή από τον Οκτώβριο του 2022.
Η Meta παρουσίασε υψηλότερα των προσδοκιών έσοδα και κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά έδωσε μία σαφώς κατώτερη των προσδοκιών εκτίμηση για τα αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου. Παράλληλα ο Ζάκερμπεργκ τόνισε στους επενδυτές ότι θα συνεχίσει να επενδύει πολλά δισεκατομμύρια σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το metaverse, παρά το γεγονός ότι η Meta στηρίζονται για το 98% των εσόδων της στη διαφήμιση.
Οι μετοχές του Ζάκερμπεργκ
Ο Ζάκερμπεργκ έχει στα χέρια του περίπου 345 εκατομμύρια μετοχές Class A και B της Meta. Με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 52,12 δολάρια την Πέμπτη, η αξία του μεριδίου του συρρικνώθηκε κατά 18 δισ. στα 152 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος σήμερα προγραμματιστής ίδρυσε την εταιρεία του, Facebook, από το δωμάτιό του στην εστία του Χάρβαρντ το 2004. Το όνομα της δημοφιλούς πλατφόρμας δεν άλλαξε βεβαίως ποτέ, αλλά το 2021 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Meta, με τον Ζάκερμπεργκ να θέλει να καταδείξει ότι επόμενος στόχος του είναι το metaverse.
Η Γουόλ Στριτ γύρισε την πλάτη στα σχέδια της Metα για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης
Οι ζημιές του metaverse και η «βουτιά» του 2020
Ο τομέας Reality Labs της Meta, που περιλαμβάνει το hardware και το software για την ανάπτυξη του metaverse, έχει εμφανίσει αθροιστικά ζημιές 45 δισ. δολαρίων από το 2020. Η Meta σχεδιάζει κεφαλαιουχικές δαπάνες 35 έως 40 δισ. δολαρίων φέτος.
Να σημειωθεί ότι η χθεσινή ημέρα δεν ήταν η χειρότερη για τον τραπεζικό λογαριασμό του Ζάκερμπεργκ. Στις αρχές του 2022 είχε χάσει σχεδόν 30 δισ. δολάρια σε μία ημέρα, όταν η μετοχή είχε κάνει βουτιά 26% στον απόηχο αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων και απογοητευτικής εκτίμησης για την πορεία της.