Τώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε σε νόμο το σχέδιο του Κογκρέσου που υποχρεώνει το Tik Tok να πουλήσει ή να κλείσει τις αμερικανικές του δραστηριότητες, εγείρεται το ερώτημα: Πόσο αξίζει τελικά η άκρως δημοφιλής πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο;
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal ένας από τους ενδιαφερόμενους έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η τιμή εκκίνησης για την παρουσία της πλατφόρμας στις ΗΠΑ είναι τα 20 δισ. δολάρια. Ωστόσο αυτό το ποσό θεωρείται υπερβολικά χαμηλό από ορισμένους, που επισημαίνουν ότι η αμερικανική αγορά είναι η πιο δυναμική για το TikTok, με τους νέους Αμερικανούς να στρέφονται μαζικά σε αυτό.
Τα στελέχη της ByteDance, της κινεζικής μητρικής του TikTok, εκτιμούν ότι η αξία των αμερικανικών δραστηριοτήτων είναι περίπου το ήμισυ εκείνης της συνολικής αξίας της πλατφόρμας. Αυτό θα σήμαινε ότι το αμερικανικό TikTok αξίζει πάνω από 100 δισ. δολάρια, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στη Wall Street Journal.
Τι θα περιλαμβάνει η πώληση
Το να ορίσει κανείς την ακριβή τιμή στο πωλητήριο – εφόσον καταφύγει στη λύση αυτή η ByteDance, που προς το παρόν θεωρεί ότι θα δικαιωθεί προσφεύγοντας δικαστικά κατά της πολιτικής απόφασης – είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, εξηγεί η WSJ, αφού ο τεχνολογικός κλάδος δεν έχει δει ποτέ στο παρελθόν μία αντίστοιχη πώληση και υπάρχουν αρκετοί άγνωστοι παράγοντες.
Ένα ερώτημα είναι, τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η πώληση. Θα πουληθούν μόνο οι δραστηριότητες στις ΗΠΑ (όπου η πλατφόρμα έχει 170 εκατομμύρια χρήστες) ή όλες οι εκτός Κίνας δραστηριότητες (με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες;). Και θα περιλαμβάνεται στην πώληση η «μυστική σάλτα» που κάνει τη συνταγή του Tik Tok τόσο απολαυστική; Ποια είναι αυτή; Ο αλγόριθμος, που «εθίζει» τους χρήστες στα βίντεο. Αν έμπαινε και αυτός προς πώληση τότε η τιμή των 100 δισ. δεν φαινόταν καθόλου υψηλή, αν και θα ήταν δύσκολο να επιτρέψει η Κίνα κάτι τέτοιο.
Τι θα κάνει ο ιδρυτής της ByteDance
Να θυμίσουμε ότι βάσει του νόμου που υπέγραψε ο Μπάιντεν, η ByteDance έχει προθεσμία έως και ένα έτος να βρει αγοραστή για τις αμερικανικές της δραστηριότητες ή να βάλει λουκέτο. Η εταιρεία ετοιμάζεται να μηνύσει την αμερικανική κυβέρνηση για προσπάθεια φίμωσης, ενώ πληροφορίες της WSJ αναφέρουν ότι ο ιδρυτής της, Ζανγκ Γιμίνγκ, θα μπορούσε ακόμη και να αφήσει το TikTok να κλείσει στις ΗΠΑ από το να πουλήσει σε Αμερικανούς.
Ο Ζανγκ ελέγχει μερίδιο 20% στην ByteDance και έχει πλειοψηφία στα δικαιώματα ψήφου. Το 60% της ByteDance πάντως ελέγχεται από διεθνείς επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι Carlyle Group, General Atlantic και Susquehanna International Group. Το υπόλοιπο 20% ανήκει στους εργαζομένους της εταιρείας.