Γιγαντιαίες επενδυτικές εταιρείες καταλαμβάνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ελέγχουν πλέον ποσά που ανταγωνίζονται τις οικονομίες πολλών μεγάλων χωρών. Εισχωρούν σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, θολώνουν τα όρια που καθορίζουν ποιος κάνει τι στη Wall Street και σπρώχνουν τις κάποτε κυρίαρχες τράπεζες στο περιθώριο.
Σήμερα, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ελέγχουν διπλάσια περιουσιακά στοιχεία από τις αμερικανικές τράπεζες, γεγονός που τους δίνει αυξανόμενο έλεγχο στο πορτοφόλι της αμερικανικής οικονομίας, αναφέρει η Wall Street Journal
Οι εταιρείες -όπως η Blackstone, η Franklin Templeton, η BlackRock και η KKR έχουν αρχίσει να προκαλούν κινδύνους που οι αγορές δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν.
Τα στελέχη των επενδυτικών funds επιμένουν ότι η επέκταση, όσο εντυπωσιακή και αν είναι, παραμένει σε πρώιμο στάδιο.Παρόλα αυτά η ταχεία ανάπτυξη τους φέρνει τεράστιο πλούτο. Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν συγκεντρώσει περισσότερους δισεκατομμυριούχους από οποιονδήποτε άλλο κλάδο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Forbes.
Ακολουθεί μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο μετατοπίζεται ο τομέας:
-Οι τεράστιες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων διογκώνονται προσφέροντας νέους τύπους προϊόντων για να κατακτήσουν μερίδιο αγοράς.
-Οι μεγαλύτερες εξελίσσονται σε χρηματοοικονομικά σούπερ μάρκετ, κυρίως για οργανισμούς και πλούσιους, αλλά όλο και περισσότερο και για επενδυτές της μεσαίας τάξης.
-Οι τράπεζες ισχυροποιήθηκαν με παρόμοιο τρόπο κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
-Τα κεφάλαια ιδιωτικών μετοχών και ιδιωτικού χρέους, όπως η Apollo Global Management και η Blackstone, διαχειρίζονται κυρίως χρήματα για λογαριασμό οργανισμών, αλλά πωλούν ολοένα και περισσότερο προϊόντα σε ιδιώτες επενδυτές.
-Οι κολοσσοί των αµοιβαίων κεφαλαίων, συµπεριλαµβανοµένης της BlackRock, µεγαλώνουν ακόµη περισσότερο αναπτύσσοντας ή αγοράζοντας επιχειρηµατικές δραστηριότητες
-Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων υποκαθιστούν επίσης τις τράπεζες ως δανειστές των αμερικανικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών ενώ εμπλέκονται και στον ασφαλιστικό κλάδο.
-Τα κορυφαία στελέχη των ιδιωτικών κεφαλαίων λένε ότι απαιτούν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις πελατών, γεγονός που τις καθιστά πιο σταθερές από τις τράπεζες που εξαρτώνται από τις καταθέσεις, όπως η Silicon Valley Bank.
Από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008
Η έξαρση της ανάπτυξής τους ξεκίνησε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν νέοι κανονισμοί περιόρισαν τις επενδύσεις και τον δανεισμό από τις τράπεζες, δημιουργώντας χώρο για την επέκταση των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων. Οι κεντρικές τράπεζες διατήρησαν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας, οδηγώντας τους επενδυτές από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τα κρατικά ομόλογα σε διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια.
«Γέννηση» νέων δισεκατομμυριούχων
Το 2008, οι αμερικανικές τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων «ισοβαθμούσαν», με περίπου 12 τρισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικό.
Σήμερα, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων και τα hedge funds ελέγχουν περίπου 43,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν διπλάσια από τα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια των τραπεζών, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal με στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την HFR, την ICI και την Preqin.
Καθώς τα funds μεγαλώνουν, οι ιδρυτές τους κερδίζουν περισσότερα χρήματα.
Οι διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων κατέλαβαν 41 θέσεις στον κατάλογο του περιοδικού Forbes με τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.
Οι επενδυτές αυτοί αποτελούν το 5,5% του συνόλου των δισεκατομμυριούχων της χώρας, σχεδόν διπλάσιο από το 3% που αντιπροσώπευαν μόλις πριν από 10 χρόνια.