Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,2% το 2024, ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση, World Economic Outlook, υπερβαίνοντας τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για τις ΗΠΑ (2,7%), το Ηνωμένο Βασίλειο (0,5%), τη Γερμανία (0,2%) και τη Γαλλία ( 0,7%).
«Η πρόβλεψη είναι τρομακτική για τα δυτικά έθνη που προσπάθησαν να απομονώσουν οικονομικά και να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022» σχολιάζει το CNBC.
Πιο αυτάρκης – Στήριξη από Κίνα, Ινδία
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι δυτικές κυρώσεις στις κρίσιμες βιομηχανίες της την έχουν κάνει πιο αυτάρκη και ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές.
Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, καθώς και τα διάφορα παράθυρα στις κυρώσεις, σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές τιμές αργού, κρατούν γεμάτα τα ταμεία της.
Η νέα κανονικότητα της πολεμικής οικονομίας
Η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας έχει επίσης επεκταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, με την παραγωγή να έχει εκτοξευθεί. Εν ολίγοις, η Ρωσία έχει προσαρμοστεί σε μια «νέα κανονικότητα», καθώς η οικονομία της έχει τεθεί σε πολεμική βάση.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας θα μετριαστεί το 2025, στο 1,8%, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλών επενδύσεων και της ισχυρής ιδιωτικής κατανάλωσης, που υποστηρίζονται από την αύξηση των μισθών σε μια ισχυρή αγορά εργασίας, θα εξασθενήσουν την επόμενη χρονιά».
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, τον Καναδά και την Ιαπωνία ως προηγμένες οικονομίες. Η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία παραμένουν στις «αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες» κατηγορίες Ευρώπης και Ασίας, αντίστοιχα.
Κάπως έτσι έμοιαζε η Σοβιετική Ένωση
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε στο CNBC τον Φεβρουάριο ότι η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις παρά τις ρόδινες προβλέψεις του Ταμείου για τη χώρα των περίπου 145 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Αυτό που μας λένε [τα δεδομένα ανάπτυξης] είναι ότι πρόκειται για μια πολεμική οικονομία στην οποία το κράτος — το οποίο ας θυμηθούμε, είχε ένα πολύ μεγάλο απόθεμα ασφαλείας, χτισμένο σε πολλά χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας — επενδύει σε αυτήν την πολεμική οικονομία», εξήγησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Αν κοιτάξετε τη Ρωσία, σήμερα, η παραγωγή αυξάνεται, [για τον] στρατό, [και] η κατανάλωση μειώνεται. Και κάπως έτσι έμοιαζε η Σοβιετική Ένωση. Υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης», πρόσθεσε. Η οικονομία της Ρωσίας «διατρέχει πολύ δύσκολες στιγμές» παρά τις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, σημείωσε.
Έχοντας ξεκινήσει την πέμπτη θητεία του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμευτεί να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία, με αυξημένες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία και τις δημόσιες υποδομές. Σήμανε επίσης ότι οι φόροι σε μεγαλύτερες εταιρείες και πλουσιότερα άτομα θα αυξηθούν.