Ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης αισθάνονται όλο και πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί με βιώσιμο τρόπο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουν τη νίκη, και θέλουν να δουν περισσότερα στοιχεία που να υποστηρίζουν την υποχώρησή του, πριν δώσουν το πράσινο φως για νομισματική χαλάρωση.
Ωστόσο, κατά την σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, περίπου πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ένοιωθαν έτοιμοι για μείωση του επιτοκίου, και χρειάστηκε να…πάρουν τον χρόνο τους μέχρι να πειστούν για τη διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα-όπως και έγινε– σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε τη διαφωνία στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Για να λέμε την αλήθεια, μερικά μέλη, λίγα μέλη, αισθάνθηκαν αρκετά σίγουροι να προχωρήσουμε σε μείωση του επιτοκίου, βασιζόμενοι στα περιορισμένα οικονομικά στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας. Συμφώνησαν τελικά να συνταχθούν με την πολύ, πολύ μεγάλη πλειοψηφία των διοικητών που θα ήθελαν να δουν τα στοιχεία του Ιουνίου» δήλωσε.
Μείωση και τον Ιούλιο θέλουν οι…ανυπόμονοι
Εν τω μεταξύ, η συζήτηση για το τι θα συμβεί με τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται η περιπόθητη μείωση, τουλάχιστον σύμφωνα με το «σήμα» που έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ήδη ξεκινήσει. Ορισμένα από τα πιο διαλλακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, φαίνεται να επιθυμούν να ακολουθήσει άλλη μια μείωση γρήγορα, στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Άλλοι είναι πιο προσεκτικοί, προτείνοντας αλλαγές κάθε τρίμηνο, όταν επικαιροποιούνται οι οικονομικές προβλέψεις.
Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg πριν από την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ κλίνουν προς ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα, προβλέποντας τρεις μειώσεις φέτος – τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Allianz, Ludovic Subran, ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο είναι αρκετά αισιόδοξο. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να κάνουν σταδιακά βήματα» δήλωσε
«Υπάρχει το σενάριο της ανάκαμψης του πραγματικού εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο, η οποία όμως θα εκμηδενιζόταν αν είχαμε ένα ακόμη ενεργειακό σοκ, τόνισε στην τηλεόραση του Bloomberg.
EKT: Το τελευταίο «δύσκολο μίλι» πριν τη μείωση των επιτοκίων
Γκεοργκίεβα: «Ας μην βιαστούμε»
Εντωμεταξύ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προτρέπει τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου να αντισταθούν στην αυξανόμενη πίεση για πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων εν μέσω ανησυχιών για τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι ο υψηλός πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες «δεν ηττήθηκε πλήρως» και θα μπορούσε να απαιτήσει περισσότερο χρόνο, μέχρι να φτάσουμε στην μείωση του κόστους δανεισμού.
Αναφερόμενη στην Federal Reserve, η Γκεοργκίεβα ανέφερε: «Παραμένουμε στην πρόβλεψή μας ότι μέχρι το τέλος του έτους, η Fed θα είναι σε θέση να λάβει κάποια μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων»
«Αλλά και πάλι, ας μην βιαστούμε, μέχρι τα δεδομένα μας πουν ότι μπορούν να το κάνουν»
Τα σχόλια της Γκεοργκίεβα έρχονται μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία κατέδειξαν αύξηση των τιμών πολύ πάνω από τον στόχο του 2% , και ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια όσο νωρίς ήλπιζαν ορισμένοι.
Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει τον Σεπτέμβριο.