Μείωση σχεδόν κατά 35% κατέγραψαν οι δαπάνες για κρατικές ενισχύσεις μετά το τέλος της πανδημίας, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσίευσε η Κομισιόν, με βάση τις εκθέσεις των 27 κρατών-μελών. Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται ότι το 2022 οι δαπάνες για κρατικές ενισχύσεις μειώθηκαν κατά 34,8%, στα 228 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2021 που είχαν ανέλθει στα 349,7 δισ.
Η έκθεση δείχνει ότι οι κρατικές ενισχύσεις το 2022 ανήλθαν στο 1,4% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και – όπως τονίζεται – «η μείωση των δαπανών οφείλεται κυρίως στη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας».
Οι Βρυξέλλες εξηγούν ότι αυτή η μείωση έχει την κύρια εξήγηση στη σταδιακή απόσυρση των μέτρων για τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας «λόγω της βελτίωσης της υγειονομικής κρίσης στην Ευρώπη και της προοδευτικής άρσης των περιοριστικών μέτρων» που υιοθετήθηκαν.
Συνολικά, οι κοινοτικοί εταίροι διέθεσαν συνολικά 76,6 δισεκατομμύρια το 2022 σε εταιρείες που επλήγησαν από την πανδημία (33,6% του συνόλου), ενώ διοχέτευσαν σχεδόν 40 δισεκατομμύρια (17%) για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία, κυρίως στις τιμές της ενέργειας.
Το υπόλοιπο ποσό, περίπου 112 δισ., που είναι το 49% του συνόλου, διατέθηκε σε στόχους που δεν σχετίζονται με την κρίση. Παρά τη μεγάλη μείωση των δαπανών για κρατικές ενισχύσεις το 2022 σε σύγκριση με το 2021, τα κράτη-μέλη συνέχισαν πάντως να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Γερμανία και Γαλλία την μερίδα του λέοντος
Η Γερμανία και η Γαλλία μαζί, χορήγησαν πάνω από το 50% της δημόσιας βοήθειας που χρησιμοποίησαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022 για να αντιμετωπίσουν τόσο την πανδημία όσο και την ενεργειακή κρίση που προήλθε από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία διένειμε συνολικά 73,7 δισεκατ. ευρώ σε κρατική ενίσχυση εκείνη τη χρονιά, που αντιπροσωπεύει το 32,3% των 228 δισ. από τους δημόσιους πόρους της Ε.Ε. που οι 27 μετέφεραν στις οικονομίες τους.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, διέθεσε 44,8 δισεκατομμύρια, που αντιπροσωπεύουν το 19,6% του συνόλου. Επομένως η δημόσια βοήθεια από τις δύο αυτές χώρες αντιπροσώπευε μαζί το 51,9% του συνόλου.
Ακολούθησαν η Ιταλία με 26,6 δισεκατομμύρια και 12,1% του συνόλου, η Ισπανία (17,1 δισεκατομμύρια και 7,5%), η Ολλανδία (9,9 δισεκατομμύρια και 4,4%) και η Αυστρία (6,5 δισεκατομμύρια και 2,9%).
Σε σχετικούς όρους, η Ουγγαρία ήταν η χώρα της Ε.Ε. που χρησιμοποίησε τη μεγαλύτερη δημόσια βοήθεια με βάση το μέγεθος της οικονομίας της (2,1% του ΑΕΠ), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (1,8%), τη Γαλλία (1,6%) και τη Μάλτα (1,5%), ενώ η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία ήταν στο κάτω μέρος (και οι τρεις κάτω από 0,8%).
naftemporiki.gr