Επιβράδυνση στις αυξήσεις των μισθών στην ευρωζώνη τους επόμενους 12 μήνες, αναμένουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που προέκυψαν από την έρευνα για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της ευρωζώνης, αναμένεται μέση αύξηση 3,8% στους μισθούς και 3,3% στις τιμές πώλησης των προϊόντων το επόμενο 12μηνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, η μέση άνοδος των μισθών βάσει συλλογικών διαπραγματεύσεων στη ζώνη του ευρώ έφτασε το 4,47%, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2,92%, το 2022.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε τον περασμένο μήνα ότι τα στοιχεία επιβεβαίωσαν μια συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού και αυτή η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί σταδιακά όλο το 2024.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος στην πρόσφατη συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική είχε τονίσει επίσης τη σημασία της στενής παρακολούθησης των παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογικών πιέσεων που εξακολουθούν να επιμένουν παρά τον συνεχιζόμενο αποπληθωρισμό. Υπό αυτή την έννοια, ο ντε Γκίντος προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να ενεργήσει πρόωρα, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να επιβεβαιωθεί εάν ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στον στόχο του 2%.
Περιορισμοί στον τραπεζικό δανεισμό
Η έκθεση της ΕΚΤ επισημαίνει επίσης ότι οι όροι για τη λήψη επιχειρηματικών δανείων παρουσίασαν ελαφρά αυστηροποίηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, αυτή η αυστηροποίηση ήταν λιγότερο έντονη σε σύγκριση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρατηρήθηκε μείωση στο ποσοστό των εταιρειών που είδαν αυξήσεις στα επιτόκια των τραπεζικών δανείων, με 43% έναντι 75% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Ομοίως, το 37% των εταιρειών κατέγραψε αυξήσεις σε άλλα χρηματοδοτικά έξοδα , όπως αμοιβές και προμήθειες, σε σύγκριση με 49% προηγουμένως.
Όσον αφορά την ανάγκη για τραπεζικά δάνεια, μόνο το 1% των εταιρειών ανέφερε μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε αντίθεση με το 4% που ανέφερε αυξήσεις το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπρόσθετα, μειώθηκε το ποσοστό των εταιρειών που αντιλήφθηκαν μείωση στη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων, από 9% σε 3%.
Παρά τα δεδομένα αυτά, οι εταιρείες είναι αισιόδοξες για τη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων τους επόμενους τρεις μήνες. Ωστόσο, τόνισαν ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αναζήτηση χρηματοδότησης.
Από την άλλη πλευρά, ένας μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών παρουσίασε επιδείνωση των κερδών τους, αντιμετωπίζοντας εκτεταμένες πιέσεις κόστους.