Τα παιδιά που μαζεύουν κακάο σε μια φυτεία στην Ακτή Ελεφαντοστού είναι μόλις 13 ετών. Λένε ότι δεν έχουν πάει σχολείο για τρία χρόνια. Ένα από αυτά μάλιστα δεν έχει πάει ποτέ σχολείο. Σε ηλικία 10 ετών το έφεραν στην Ακτή του Ελεφαντοστού για να δουλέψει στη φυτεία κακάο.
Τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από την Μπουρκίνα Φάσο, μια γειτονική χώρα με την Ακτή Ελεφαντοστού. Οι γονείς τους δεν μπορούσαν πλέον να τα θρέψουν και έτσι τα «πούλησαν» στην Ακτή Ελεφαντοστού. Τα παιδιά μπορούν να εγκαταλείψουν τη φυτεία μόνο όταν γίνουν 17 ή 18 ετών. Κανονικοί σκλάβοι δηλαδή!
«Αν πάρω ένα παιδί από το γειτονικό Μπενίν, για παράδειγμα, πρέπει να πληρώσω τον μεσάζοντα», λέει ένας κτηματίας στη Ακτή Ελεφαντοστού. «Ο πατέρας του στο Μπενίν παίρνει τα υπόλοιπα χρήματα. Το παιδί δεν παίρνει τίποτα για τη δουλειά».
Η «Διεθνής Πρωτοβουλία για το Κακάο», που έχει στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, παραδέχεται ότι το φαινόμενο ανθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η διευθύντρια της οργάνωσης για τη Δυτική Αφρική, Εφρασία Άκα, λέει ότι «η παιδική εργασία είναι γενικευμένο φαινόμενο στην Ακτή Ελεφαντοστού. Απλά, «τα πολύ μικρά παιδιά δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν την πιο σκληρή δουλειά, δηλαδή να μεταφέρουν βαριά φορτία, να ψεκάζουν με χημικά ή να χειρίζονται αιχμηρά εργαλεία».
Μόνο που στις φυτείες οι νέοι χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα χωρίς κανένα προστατευτικό εξοπλισμό.
Τι λέει η βιομηχανία σοκολάτας
Οι μεγάλοι κατασκευαστές σοκολάτας Ferrero, Milka, Storck, Nestlé και Lindt απέφυγαν πάντως να δώσουν συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD για το θέμα. Η Lindt ανακοίνωσε γραπτώς ότι καταδικάζει κάθε μορφή παιδικής εργασίας και διερευνά συστηματικά τις ύποπτες υποθέσεις. «Στόχος μας είναι να προμηθευόμαστε το 100% του κακάο μόνο από αγρότες που καλύπτονται από ένα σύστημα παρακολούθησης και εξάλειψης της παιδικής εργασίας».
Άλλες σοκολατοβιομηχανίες λένε επίσης ότι εργάζονται για τη βελτίωση των συνθηκών και την πρόληψη της παιδικής εργασίας. Μέχρι στιγμής αυτό προφανώς δεν έχει στεφθεί με …επιτυχία, αν δούμε τι συμβαίνει με τα παιδιά εξακολουθούν να εργάζονται στις φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Πανάκριβο κακάο
Το κακάο έχει φτάσει μάλιστα να είναι ήδη πιο ακριβό από τον χαλκό: ένας τόνος κόκκων κακάο ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια για πρώτη φορά, λόγω της κακής συγκομιδής στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα – δύο χώρες που παράγουν σχεδόν το 55 % της παγκόσμιας προσφοράς. Το κακάο είναι η πρώτη ύλη που έχει αυξηθεί περισσότερο μέχρι στιγμής φέτος: είναι 135% ακριβότερη. Για σύγκριση: η μέση τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί 30% το ίδιο διάστημα.
Η αναλύτρια του Bloomberg, Νταϊάνα Γκόμες, προειδοποιεί ότι «οι τιμές της σοκολάτας θα είναι ακόμη πιο ακριβές το Πάσχα του 2025, εάν ο καιρός και οι ασθένειες των φυτών παρατείνουν το έλλειμμα παραγωγής», κάτι που, για πολλούς αναλυτές, είναι πιθανό να συνεχίσει να συμβαίνει.
Στην Ευρώπη, επιπλέον, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς η διαφορά στην τιμή του κακάο διευρύνεται σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, λόγω του νέου κανονισμού για ορισμένες πρώτες ύλες που έχει υιοθετήσει η Ένωση.
Σύμφωνα με την νέα κοινοτική οδηγία, το 2025 δεν θα μπορούν να πουληθούν στην ΕΕ κόκκοι κακάο που προέρχονται από «αποψιλωμένα εδάφη» – για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Όσο για τα παιδιά – σκλάβους στις φυτείες κακάο; Έχει ο … Θεός. Δυστυχώς!
Σοκολάτα από «χρυσό»: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό