Οι ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν βάλει στο στόχαστρο την Apple, προκαλώντας εκνευρισμό στους επενδυτές, που φοβούνται την επιβολή τσουχτερών προστίμων και άλλων κυρώσεων στην εταιρεία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.
Στις ΗΠΑ το υπουργείο Δικαιοσύνης και 16 γενικοί εισαγγελείς μηνύουν την κατασκευάστρια του iPhone για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Και στη γηραιά ήπειρο η εταιρεία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς το κατά πόσο συμμορφώνεται με την Πράξη Ψηφιακών Αγορών.
Το πλήγμα στη μετοχή
Οι μετοχές της υποχώρησαν 4,1% την Πέμπτη, «σβήνοντας» 113 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της και ανεβάζοντας τις εφετινές απώλειες στο 11%. Η Apple είχε κατακτήσει κάποια στιγμή τον τίτλο της πιο πολύτιμης εισηγμένης στον πλανήτη με χρηματιστηριακή αξία άνω των 3 τρισ. δολαρίων. Τώρα η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται κοντά στα 2,65 τρισ. δολάρια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple τίθεται υπό ρυθμιστικό έλεγχο. Η εταιρεία, όπως και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια κατηγορίες ότι πλουτίζει καταπιέζοντας τους ανταγωνιστές. Αλλά καθώς τα προϊόντα της Apple γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή και καθιερώνονται ως μέρος της καθημερινής ζωής σε όλο τον κόσμο, οι αρχές έχουν γίνει πιο μαχητικές απέναντί της.
Οι κατηγορίες εναντίον της
Η μήνυση από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ, κατηγορεί την Apple ότι σε μία προσπάθεια να αναγκάσει τους καταναλωτές να αγοράζουν iPhones η Apple, προχώρησε σε αποκλεισμό των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών, περιόρισε τη συμβατότητα των wallets με τα smartwatch τρίτων εταιρειών και διέκοψε προγράμματα που δεν ανήκουν στο App Store και υπηρεσίες streaming στο cloud.
Οι πιθανές έρευνες στην Ευρώπη, οι οποίες στοχεύουν επίσης ορισμένους από τους αντιπάλους της Apple, θα επικεντρωθούν στις νέες χρεώσεις, όρους και προϋποθέσεις της εταιρείας για τους προγραμματιστές καταστημάτων εφαρμογών.
«Έρχεται ένα σημείο στο οποίο η καταιγίδα των υποθέσεων και ο έλεγχος που τους συνοδεύουν αποτελούν πραγματικό εμπόδιο για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των εταιρειών», δήλωσε στο Bloomberg ο Bill Kovacic, καθηγητής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington. «Ακόμα κι αν κερδίσουν, με κάποιο τρόπο έχουν χάσει».