Οι εμπορικές σχέσεις θα βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι τον Μάιο – το πρώτο ταξίδι του Κινέζου προέδρου στην Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εισέλθει σε μια περίοδο αναταραχής.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έτυχε βέβαια, μιας ασυνήθιστα θερμής υποδοχής κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο πέρυσι, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς σηματοδότησε την επιθυμία της Κίνας να εξαπολύσει μια «επίθεση γοητείας» προς τους Ευρωπαίους, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την «αποσύνδεση» του Πεκίνου από τη Δύση.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου έχουν πάντως επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα στο θέμα των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία η Γαλλία θεωρεί ότι απειλούν την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.
Σε απάντηση, το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για το κονιάκ τον Ιανουάριο, μια κίνηση που στοχεύει συγκεκριμένα το Παρίσι, καθώς η Γαλλία συγκεντρώνει το 99,8% των εξαγωγών της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.
Γαλλική διπλωματική πηγή λέει ότι ο Μακρόν σκοπεύει να στείλει στον Σι Τζινπίνγκ ένα «σταθερό μήνυμα» για την αναβάθμιση των εμπορικών συναλλαγών. Το Παρίσι φαίνεται να ανησυχεί άλλωστε από το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, κάτι που θα σημάνει την επανέναρξη των εμπορικών πολέμων που είχαν επικράτησε κατά την πρώτη του θητεία στην αμερικανική προεδρία.
Πίεση στη Ρωσία
Το Παρίσι θα προσπαθήσει επίσης να ενθαρρύνει το Πεκίνο να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία.
Από την πλευρά της, η Κίνα επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας της μετά την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό έχει καταργήσει τη βίζα για τους Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Κίνα και να παραμείνουν λιγότερο από 15 ημέρες.