Κατά 175 μονάδες βάσης, στο 2,25%, θα έχουν υποχωρήσει τα επιτόκια της ΕΚΤ στο τέλος του 2025, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, που επικαλείται το Bloomberg.
Οι αναλυτές πλέον προεξοφλούν ότι η έναρξη της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη θα ξεκινήσει στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον προσεχή Ιούνιο.
Η αγορά έχει μάλιστα έναν αρκετά σαφή οδικό χάρτη: το 2024 η τιμή του χρήματος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης τρεις φορές: τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, μια κίνηση που θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Για το 2025 εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν τέσσερις μειώσεις από 25 μονάδες κατανεμημένες, καταρχήν, μία για κάθε τρίμηνο.
Συνολικά θα υπάρξει μείωση κατά 175 μονάδες βάσης στο επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως επίσημη αναφορά, όπως επιβεβαίωσε η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα.
Με βάση αυτόν τον οδικό χάρτη που αναμένουν τόσο η αγορά όσο και οι αναλυτές, η τιμή του χρήματος θα φτάσει στο τέλος αυτού του κύκλου στο 2,25% στη ζώνη του ευρώ, λίγο πριν από τις αρχές του 2026.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα φτάσει τον στόχο του πληθωρισμού 2% από τον Δεκέμβριο. Ο Ζιλ Μοές, επικεφαλής οικονομολόγος της Axa Investment Managers, υποστηρίζει ότι αντί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να φθάσει στο 2% όπως είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο, αναμένεται τώρα να φτάσει το 1,9% σε ετήσια βάση τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο του 2025 και ακόμη και στο 1,8% το πρώτο τρίμηνο του 2026, πριν αυξηθεί σε 1,9% στο υπόλοιπο του 2026. Προσθέτει ότι η μείωση, έστω και ελαφρά, κάτω από τον στόχο του 2% είναι σημαντική.
«Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα ωθήσουν την ΕΚΤ να επιταχύνει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων, πιθανώς πολύ περισσότερο από αυτό που εξετάζεται σήμερα», υποστηρίζει πάντως ο Ρούμπεν Σεγούρα-Θαγιέλα, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America. «Βλέπουμε το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% στα μέσα του 2025. Κατά τη γνώμη μας, η ΕΚΤ θα ενεργήσει αργά στην αρχή, αλλά τα δεδομένα θα την αναγκάσουν να επανεξετάσει τη θέση της», προσθέτει.
ΕΚΤ και ομόλογα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σκοπεύει να μειώσει ποτέ πλήρως τα ομόλογά της.
Οι αγορές ομολόγων είναι πλέον πιο αποδεκτές στην επιστήμη ως μέσο νομισματικής πολιτικής σε περιόδους κρίσης. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν επίσης επισημάνει ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Αυτό που θέλει να κάνει τώρα η ΕΚΤ, ωστόσο, δεν είναι αγορές νομισματικών ομολόγων, γνωστές στη χρηματοοικονομική ορολογία ως «QE». Για λόγους νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα θέλει να μειώσει περαιτέρω τα δύο μεγάλα ομολογιακά της προγράμματα, το PEPP και το APP – αλλά κάποια στιγμή, παράλληλα, να δημιουργήσει νέες διαρθρωτικές ομολογίες ως μέρος της διαχείρισης ρευστότητας.
Τι θα κάνει η Fed
Την ίδια ώρα, πάντως, στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, η ανοδική του πληθωρισμού εγείρει φόβους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια όσο αναμενόταν για τρεις περικοπές το 2024.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δείχνει για άλλη μια φορά σημάδια υποχώρησης, επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν τον οδικό χάρτη περικοπών που έχουν στο μυαλό τους, όπως λένε οι ειδικοί.
Το Euribor θα πέσει στο 2,3%
Η πτώση των επιτοκίων που αναμένουν οι αναλυτές στην ευρωζώνη θα συνοδεύεται από παρόμοια μείωση του Euribor, εάν εκπληρωθούν οι προβλέψεις τους. Από το 3,9% στο οποίο κινείται αυτή τη στιγμή το Euribor, οι ειδικοί αναμένουν ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί στο 2,3% στο τέλος του 2025.
«Εάν ικανοποιηθούν οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς, το Euribor θα μπορούσε να αρχίσει να πέφτει σημαντικά από Ιούνιο και αναμένουμε να είναι μεταξύ 3% και 3,5% στο τέλος του 2024», εξηγούν αναλυτές της Ebury.