Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ έχουν ανοίξει έρευνα για την Meta Platforms (μητρική των Facebook, Instagram) και τον ρόλο της στην παράνομη πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.
Επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές και έγγραφα, που περιήλθαν στην κατοχή της, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι εισαγγελικές αρχές της Βιρτζίνια έχουν ήδη προβεί σε κλητεύσεις μαρτύρων στο πλαίσιο ποινικής έρευνας, που εξετάζει κατά πόσο οι πλατφόρμες social media της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διευκολύνουν την παράνομη πώληση φαρμάκων, αλλά και βγάζουν κέρδος από αυτήν.
Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει έγγραφα, που συνδέονται με «παράτυπο περιεχόμενο για φάρμακα και παράνομη πώληση φαρμάκων στις πλατφόρμες της Meta» αναφέρεται σε αντίγραφο κλήτευσης μάρτυρα, που περιήλθε στην κατοχή της WSJ.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) βοηθάει στην έρευνα, ανέφεραν στην εφημερίδα πηγές με γνώση της υπόθεσης. Η εισαγγελία και εκπρόσωπος του FDA αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες της WSJ.
Οι διαφημίσεις που πλημμύρισαν τα social media κατά την πανδημία
Όπως αναφέρει η WSJ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ορισμένες εταιρείες είχαν πλημμυρίσει το Facebook με διαφημίσεις για πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ειδικά οπιοειδών.
Την Παρασκευή ο πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, Νικ Κλεγκ, είπε ότι η εταιρεία συμμετέχει σε πρωτοβουλία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχει ως στόχο να βάλει φρένο στην online πώληση συνθετικών φαρμάκων /ναρκωτικών και στην ενημέρωση για τους κινδύνους.
«Η επιδημία των οπιοειδών είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που απαιτεί δράση από όλους τους φορείς της κοινωνίας» έγραψε σε ανάρτησή του.
Ποιος ελέγχει το περιεχόμενο των διαφημίσεων
Η Meta έχει αναθέσει σε εξωτερικές εταιρείες τον έλεγχο του περιεχομένου των διαφημίσεων, που εμφανίζονται στις πλατφόρμες της.
Η LegitScript τη βοηθά να καθορίζει ποιες εταιρείες έχουν το δικαίωμα να διαφημίζουν και να προωθούν συνταγογραφούμενα φάρμακα στις πλατφόρμες της.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα είχαν επίσης στο παρελθόν συνεργασία με το Facebook για τον εντοπισμό προβληματικού περιεχομένου.