Skip to main content

H Toyota ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση εδώ και 25 χρόνια – Στην Ιαπωνία «κάτι αλλάζει»

Μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας αποδέχθηκαν το αίτημα των συνδικάτων για αυξήσεις 5,8%

Εδώ και δεκαετίες οι Ιάπωνες είχαν πέσει στην παγίδα του αποπληθωρισμού. Περίμεναν διακαώς να δουν τον δείκτη τιμών να ανεβαίνει. Και όταν τελικά αυτό συνέβη, δεν άρεσε σε κανέναν. Γιατί; Γιατί το κόστος ζωής αυξανόταν ταχύτερα από τους μισθούς. Τώρα οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας υπό την πίεση συνδικάτων και κυβέρνησης αναγκάζονται να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για τους εργαζομένους τους, με τους αναλυτές να σχολιάζουν πως στη χώρα «κάτι αλλάζει».

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Toyota Motor, της μεγαλύτερης (βάσει πωλήσεων) αυτοκινητοβιομηχανίας στον πλανήτη, η οποία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε αύξηση του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων στα εργοστάσιά της έως και 28.440 γεν (193 δολάρια), καθώς και στην καταβολή επιπλέον μπόνους – ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση στην αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και 25 χρόνια.

Οι Toyota, Panasonic, Nissan, Nippon Steel και άλλοι μεγάλοι εκπρόσωποι του Japan Inc ολοκλήρωσαν τις ετήσιες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, αποδεχόμενες πλήρως τα αιτήματα των συνδικάτων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούσαν αυξήσεις 5,85%. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια που διεκδικούν αύξηση υψηλότερης του 5%. 

Στην Ιαπωνία υπάρχει κουλτούρα συνεννόησης και συμβιβασμού και σπανίως βλέπουμε συγκρούσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών. Ωστόσο όλοι είχαν στραμμένο το βλέμμα στις εφετινές διαπραγματεύσεις, καθώς ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει στη χώρα και πολλοί τόνιζαν ότι είναι η ώρα και των μισθών να κινηθούν ανοδικά.

«Βλέπουμε ισχυρό μομέντουμ για μισθολογικές αυξήσεις» σχολίασε ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι, κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Είναι σημαντικό όμως να δούμε τις μισθολογικές αυξήσεις να απλώνονται και στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι βλέπουν τις ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις ως προϋπόθεση, προκειμένου η Τράπεζα της Ιαπωνίας να κηρύξει το τέλος των αρνητικών επιτοκίων. Αυτό ίσως τελικά να γίνει στη διήμερη συνεδρίαση της 18ης και 19ης Μαρτίου.