Skip to main content

Νιγηρία: Κατηγορεί το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο για την κατάρρευση του νομίσματός της

REUTERS/Dado Ruvic

Οι αρχές συνέλαβαν δύο στελέχη της Binance, τα οποία προσκάλεσαν στη χώρα - Γιατί επιρρίπτουν την ευθύνη για τη ραγδαία υποτίμηση του νάιρα στην πλατφόρμα

Ο Τίγκραν Γκαμπάριαν, επικεφαλής στη Binance για τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία κατά του οικονομικού εγκλήματος, χρειάστηκε να ταξιδέψει στη Νιγηρία για να λύσει ένα πρόβλημα: Η χώρα επιρρίπτει στο κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων της χώρας την ευθύνη για τη ραγδαία υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος.

Ο Αμερικανός, πρώην ελεγκτής της IRS, άφησε την οικογένειά του στη Τζόρτζια στα τέλη Φεβρουαρίου και έφυγε με μία μικρή βαλίτσα. Δεν έχει επιστρέψει ακόμη, σύμφωνα με τη WSJ. Οι αρχές της Νιγηρίας τον συνέλαβαν όπως και τον συνάδελφό του, Ναντίμ Αντζαργουάλα, διευθυντή των αφρικανικών δραστηριοτήτων της Binance, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα Βρετανίας και Κένυας.

Τα στελέχη της Binance κρατούνται σε ένα σπίτι που φρουρείται και δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η κυβέρνηση, που τους προσκάλεσε στη Νιγηρία για συναντήσεις, δεν έχει γνωστοποιήσει δημοσίως τις προθέσεις της.

Γιατί επικρατεί φρενίτιδα με τα κρυπτονομίσματα στη χώρα

Η Νιγηρία, η μεγαλύτερη αφρικανική οικονομία με πληθυσμό άνω των 220 εκατομμυρίων, έχει αντιμετωπίσει πληθώρα νομισματικών κρίσεων στο παρελθόν. Είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που τα cryptos φαίνεται να παίζουν ρόλο ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η ίδια η χώρα.

Τα τελευταία χρόνια οι Νιγηριανοί καταφεύγουν με μανία στις αγορές κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον πληθωρισμό που εκτινάχθηκε κοντά στο 30% τον Ιανουάριο και από ένα νόμισμα σε ελεύθερη πτώση. Τα 2/3 της χώρας ζουν στη φτώχεια.

Η χώρα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων, μετά την Ινδία, σύμφωνα με σχετικό δείκτη της Chainalysis. Οι Νιγηριανοί πραγματοποίησαν συναλλαγές αξίας 60 δισ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, το 12μηνο έως τον Ιούνιο του 2023.

Το πολύπλοκο σύστημα των ισοτιμιών και τα stablecoins

Επειδή η κυβέρνηση θέτει περιορισμούς ως προς το ποιος θα μπορούσε να ανταλλάξει το τοπικό νόμισμα με το δολάριο και σε ποια συναλλαγματική ισοτιμία, πολλοί αναζήτησαν καταφύγιο σε ψηφιακά νομίσματα συνδεδεμένα με το δολάριο ΗΠΑ, γνωστά ως stablecoins.

Το εμπόριο stablecoin στην ουσία έγινε μαύρη αγορά, εμφανίζοντας μια ανεπίσημη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του τοπικού νομίσματος, του νάιρα και του δολαρίου, που ήταν πολύ πιο αδύναμη από την επίσημη ισοτιμία της κυβέρνησης. Το Binance, το πιο δημοφιλές χρηματιστήριο, έγινε το ιδανικό μέρος για να ελέγξει κανείς αυτή την ισοτιμία της μαύρης αγοράς, σύμφωνα με traders νομισμάτων, που μίλησαν στη WSJ.

Ο Μπάιο Ονανούγκα, ειδικός σύμβουλος του Νιγηριανού προέδρου, κατηγορεί την Binance ότι λειτουργεί ως «πειρατική κεντρική τράπεζα» και οδηγεί σε υποτίμηση το εθνικό νόμισμα. «Τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να απαγορευτούν στη χώρα μας, διαφορετικά αυτή η αφαίμαξη του νομίσματός μας θα συνεχιστεί αμείωτη», έγραψε σε μια ανάρτηση στο X.

Μια νέα κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία πέρυσι προσπάθησε να απλοποιήσει το σύνθετο σύστημα πολλαπλών επίσημων συναλλαγματικών ισοτιμιών και να δώσει στις δυνάμεις της αγοράς μεγαλύτερη επιρροή στην αξία του νομίσματος. Αλλά ένα επίμονο χάσμα μεταξύ της αξίας του νομίσματος που ορίζεται από την κυβέρνηση και της ισοτιμίας στον ιστότοπο της Binance, αποδείχθηκε δυσβάσταχτο. Ο Ονανούγκα είπε στη Wall Street Journal ότι η Binance συνεργάζεται με τις αρχές και είναι υπό συζήτηση το να δοθεί αποζημίωση στη Νιγηρία από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

Η Επιτροπή Επικοινωνιών της Νιγηρίας διέταξε τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να περιορίσουν την πρόσβαση στους ιστότοπους της Binance και σε άλλες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων. Ο Ολαγιέμι  Καρντόσο, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας, επίσης εγκαλεί τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων ότι χειραγωγούν την αγορά. Υποστήριξε ότι 26 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν περάσει από την πλατφόρμα της Binance στη Νιγηρία τον περασμένο χρόνο από πηγές και χρήστες, τους οποίους η κεντρική τράπεζα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει επαρκώς.

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές για λύση»

Εκπρόσωπος της Binance από την πλευρά του τόνισε στη WSJ πως όλοι οι χρήστες περνούν από ενδελεχείς ελέγχους ταυτότητας. Σημείωσε επίσης ότι οι συναλλαγές των Νιγηριανών δεν αφορούν μόνο ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων με νάιρα, αλλά και διαφόρων κρυπτονομισμάτων μεταξύ τους. Ο συνολικός όγκος των συναλλαγών επομένως δεν αφορά πραγματικό χρήμα. «Συνεργαζόμαστε με τις νιγηριανές αρχές για να επιστρέψουν οι Ναντίμ και Τίγκραν ασφαλείς στις οικογένειές τους» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα βρεθεί σύντομα λύση».